Rovás: nem védett tulajdonság

alt

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint “nincs védett tulajdonság” ha rovással szeretne aláírni valaki, akkor se, ha érvényes alárovásos igazolványa van.

Nem Egyenlő Bánásmód Hatóság

Úgy látszik, valamiért kiesik az Egyenlő Bánásmód Hatóság figyelemköréből a magyar embernek azon igyekezete, hogy saját írásával írjon alá.

Koncz Árpád ugyanis rovás aláírásos jogosítványt szeretett volna igényelni az okmányirodától, úgy, hogy érvényes rovás aláírásos igazolványa van, de elutasították. Ezt az eljárást szerette volna az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál vizsgáltatni, hiszen nem élhetett azon jogával, hogy úgy írjon alá, ahogy a saját, érvényes igazolványában szerepel. Erről törvény is rendelkezik, az állampolgárra bízva: “A polgár aláírása: születési vagy házassági családi és utónevének az általa használt és elismert írásképe.”

Persze tudjuk, mit mondott a Kúria a Horváth István alárovásos igazolvány perében, hogy ugyan nem tilos a rovás, csak a törvény nem teszi lehetővé. Csak azt felejti el a Kúria, hogy már vége a Kádár-korszaknak, és azóta állítólag jogállam van: amit nem tilt a törvény, azt lehet. De visszatérve Koncz Árpád ügyére, az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál sem csigázta fel az ügyintézőt a történet, amelyről az alább olvasható levél és feljegyzés tanúskodik.

Éppen a probléma tárgyát képező rovás aláírással ellenjegyezte Koncz Árpád azt a dokumentumot, amelyben nem lát “védett tulajdonságot” az ügyben, azaz panaszkodjon csak az Okmányirodán, őket nem izgatja a rovás aláírás kérdésköre.

Tisztelt Koncz Úr!

Csatoltan küldöm az adatlapot, amit a múlt heti ügyfélfogadásomon vettem fel. Panasza nem  az Egyenlő Bánásmód Hatóság hatáskörébe tartozik. Ezért javasoltam, hogy forduljon a személyi igazgatási ügyekben illetékes kormányhivatalhoz.

Üdvözlettel:
Dr. Kócza Júlia
Komárom-Esztergom megyei egyenlő bánásmód referens

koncz-arpad-reglap-800px-piros

Most már három állami szervnél is dokumentáltan a rovás aláírás ellen foglalnak állást:

  • Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH)
  • Kúria
  • Egyenlő Bánásmód Hatóság

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság nem először találkozott rovás-üggyel, két éve Nagy György érdeklődött náluk, hogy használhatja-e a rovást? Koncz Árpád esetében még az is a kérdés, hogy a rovással aláírt regisztrációs lap vajon érvényes-e? Ha ez nem okozott gondot az ügyintézőnek, akkor miért nem veszi észre, hogy az ügyfél épp ezt kifogásolja, hogy nem tud ilyen aláírással igényelni jogosítványt, különösen akkor, amikor az igazolványa rovás aláírásos? Ezért izgalmas ez a dokumentum, mert a puszta léte ellentmond a benne foglaltaknak.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Share