Migráns aláírás – bármi lehet?

Vajon nem kettős mércéről van-e szó, amikor a migránsok úgy írnak alá, ahogy akarnak, de a magyar állampolgároknak nem lehet rovással?

Humanitárius tartózkodási engedély menedékjogot kérők részére

Toroczkai László Ásotthalom polgármestereként elszánt küzdelmet folytat az illegális bevándorlással szemben. Facebookos bejegyzése alapján mutatjuk az egyik migráns elhagyott igazolványát. Erről így ír:

Az 55-ös főúton, Ásotthalomnál lettem figyelmes egy migránsra, aki befutott az erdőbe, ahogy lassítani kezdtem. Utána rohantam (ingben, zakóban 🙂, közben hívtam a mezőőrünket, nemsokára már ketten kutattuk a nyomait az erdő mélyén. Végül majdnem elkaptuk, de sikerült kereket oldania, azonban menekülés közben elveszítette a csatolt okmányait, amelyből kiderül, hogy a magát pakisztáninak valló férfi idén februárban Debrecenben kért menedékjogot Magyarországtól, és a nyírbátori menekülttáborban helyezték el. Vajon mit kereshetett ma Ásotthalmon? Csak nem embercsempészetben segédkezett? A kérdés adja magát, hiszen egy kizárólag férfiakból álló 24 fős határsértő csoportot is feltartóztattunk ma a közelben. Mellesleg árulkodó az is, hogy az okmányon a születési dátuma 2. hónap 2. napja. Tavaly a behatolók nagy része azt vallotta (hazudta) az elfogásakor, hogy 1. hónap 1. napján született. Idén a 2.2. a sláger. A tavaly nálunk elfogott terrorista, az idén Würzburg mellett a vonaton mészároló migráns is azt vallotta, hogy 1 hónap 1-én született.

Az alább látható igazolványon tehát egy magát pakisztáninak mondó férfi adatai láthatók – sajnos az aláírás elég kis méretű és halovány. Viszont az elhelyezése a jobb szélre került és a dőlésből, valamint az alsó hosszú íráselemekből következtetve elég valószínű, hogy jobbról-balra tartó írásról van szó.

Mivel Pakisztánban az jobbról balra tartó arab nasztalík írású urdu – gyakorlatilag a hindi egyik változata – nyelv mellett az angol is hivatalos nyelv, elméletileg elképzelhető az is, hogy latin betűs az illető aláírása is. De adódik a kérdés: ha még sem latin betűs írásmódú a menekült aláírása, akkor azt elfogadta-e az okmányiroda?

hussein

Magyarországi okmány pakisztáni menekültnek

A “Humanitárius tartózkodási engedély menedékjogot kérők részére” nevezetű okmányon vajon szerepelhet-e más, nem latin betűs és nem nemzetiségi írással készült aláírás pl. urdu írással?

  • ha igen, akkor kettős mércét alkalmaz az állam, diszkriminálva a saját állampolgárait, amikor nem írhatnak alá rovással,
  • ha nem, akkor viszont a menekültstátuszért folyamodó embertől tagadják meg a jogot, hogy úgy írjon alá, ahogy eddigi életében szokta – s helyette latin betűket alkalmazva – tehát nem a megszokott és általában használt módon – kell aláírni a nevét…

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

 

Share