Nemzeti Együttműködés Rendszere – rovással

A HVG-től megszokhattuk a magyart fricskázó hozzáállást. Ezúttal rovásra hajazó betűtípust képzelt el egy grafikus.

Rovás, ami nincs is

Valahogy nagyon beégett a ballib oldalon a fejekbe az, hogy a kormány (jelen esetben a Nemzeti Együttműködés Rendszere) által használt szimbólumok világába beletartozna a magyarság saját írása, a székely-magyar rovás. Kár, hogy sem a Nemzeti Alaptantervben, sem a Hungarikumok között nem szerepel, ahogy az Alaptörvény sem említi meg. Mára már az is világossá vált, hogy legalább három hivatal feladatkörébe tartozik, hogy ne engedje a magyarokat rovást használni aláírásként.

Ennek fényében meglepő az asszociáció, hogy a kormányt kifigurázó alkotásban helyet kapott a rovás, pontosabban a rovásbetűkre hajazó latin betűk – mintha valami ősmagyar jelképrendszert mutatnának be…. Kár, hogy a valóságban éppen üldözik a rovást.

Újradizájnolták a Nemzeti Együttműködés Rendszerét (hvg.hu)

Egy grafikus olyan vicces arculati kézikönyvet készített, amely a legjobban kifejezi a mai Magyarországot.

A rovásírásra hasonlító karaktereket, mosolygó király-logót, a mai Magyarországra legjobban jellemző szimbólumokat készített egy grafikus, Puskás Marcell. Azt írja a Tudta? Vizuális identitás tervezés Magyarország számára című, online is elérhető brosúrájában, hogy nem politikai állásfoglalást készített, hanem elsősorban szórakoztatni akar a szellemes logókkal.

rovasner2

rovasner3

rovasner1

Rovásbetűnek látszó “HA” felirat
(H betű a rovás CS-re emlékeztet)

(hvg.hu  – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share