Kurultaj – Rovás Sátor

Egy hete zárult a Kurultaj – a Rovás Sátor népszerű volt a látogatók körében, rengetegen keresték fel.

Rovás Sátor a Kurultajon

A Rovás Alapítvány munkatársai a rendezvény ideje alatt folyamatosan dolgoztak és a Kurultajon immár hagyományosan jelen lévő Rovás Sátor-ban 3 napig folyamatos volt a nyüzsgés. A legnépszerűbb foglalkozás a “Ródd le a nevedet!” feladat volt. Nem volt ember, aki ne tudta volna leróni a nevét 🙂 . Ehhez mindössze annyi kell, hogy mindig legyen kéznél egy rovás ábécé.

20160814_125717

Ródd le a neved! – Csatári László és a rovásüldöző KEK rémálma 🙂

Természetesen a Kurultaj külföldi vendégei számára is érdeklődés tárgyát képezte nemzeti írásunk, különösen a török látogatók rótták le szívesen nevüket a székely-magyar rovással, de próbálkoztak rajtuk kívül kazak, kirgiz és mongol látógatók is gyakran érkeztek a Rovás Sátorba.

Kurultaj IMG_20160814_124935

Török hagyományőrző harcosok a rovásos Egri csillagok-at tartják a kezükben

A Rovás Sátornál az egységes Kárpát-medencei rovástábla rendszerről is tájékoztatást adtak a Rovás Alapítvány munkatársai, melynek eredményeképp hamarosan újabb nyolc településen kezdik el a rovástábla állítását. Említésre méltő, hogy az első egységes rovástábla felállítása is Bugachoz és a 2010-es Kurultajhoz köthető, azóta pedig folyamatosan bővül a rovástáblás települések köre. Mintaként a Brassó rovástáblája volt látható a rendezvényen. Az egységes táblarendszer egyik kiemelt jelentősége, hogy segítségükkel a Kárpát-medence teljes területén válnak láthatatlanná a határok, hiszen azonos kinézetükkel megjelenítik és egyben meg is erősítik a magyar összetartozást.

A rovás ábécé terjesztése mellett ez érdeklődők betekintést nyerhettek a korszerű rovás jelkészletben található jelek történetébe, szerepükbe a mai világunkban.

This slideshow requires JavaScript.

Idén a Rovás Sátorban egy különleges kérés is teljesült: nem látó embernek mutathattuk be a rovás ábécét a falapra ragasztott háromdimenziós betűkkel.

20160814_155028

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share