Kulcsluk, azaz rovás a kulcson

A cikkben szereplő kulcsot szériában gyártották – a nyerskulcson rovás domborodik. Kulcsluk a név, mely talán egy ébredő új márka.

Kulcsluk

A kulcs készíttetője egy sorozatot legyártatott úgy, hogy a rovásfelirat domborodik rajta, tehát nem egyedileg gravírozott vagy vésett példányról van szó.

kulcsluk2b

kulcsluk1

Rovásfelirat a kulcson: KULCSLUK

A kitűnő kezdeményezés példát mutat arra, hogy egy funkcionális tárgyon van hely olyan rovásszövegek elhelyezésére, amely az adott tárgy használatával kapcsolatosak. Ha ezer év múlva megtalálják egy példányát, remélhetőleg nem valami istennevet próbálnak kiolvasni belőle, mint a nagyszentmiklósi kincs rovásfeliratain. Ez utóbbin ugyanis a másodlagosan karcolt feliratok az adott edénybe tölthető italok neveit tartalmazzák.

A kulcson lévő rovásfeliraton olyan ábécé betűit láthatjuk, amelynél a mássalhangzó hosszúság különbség nincs jelölve (mint például a Magyar Adorján ábécéjénél az U/Ú pár). A felirat így “KULCSLUK”-ként olvasható. A felirat felett lévő lyuk is ráerősít erre, illetve üzenetként is felfogható – keresd a kulcslyukat.

Rovás és gazdaság

Nemzeti írásunk történelmének kutatása, az írásfejlődés megismerése fontos feladat. Ugyanakkor, a székely-magyar rovás jövője inkább attól függ, hogy miként sikerül átmenteni ezt a fontos szellemi kincset a mai világba, miként lehet egyenrengúan használni a korszerű, mindennapi élet összes területén.

Ennek egyik kielemkedő területe a gazdaság, ahol lépésről-lépésre kell megtalálni a lehetőségeket a rovás népszerűsítésére és funkcionális használatára is. A fenti ötlet példaértékű és remélhetőleg további követőkre talál.

Ha lát korszerű rovásalkalmazást a gazdasági élet területéről, fényképezze le, kérdezze ki az alkotót és küldje el a Rovás Info szerkesztőségébe! Mi hírt adunk róla.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share