Hibás rovás szabvány 2.

Senki sem alkalmazza az amerikai-osztrák szabvány-diktátumot. Az Unicode-ba került rovásjelek nem fedik le a mai magyar ábécét. 

Akik az ábécét sem ismerik

Az általános iskola első osztályát azzal kezdik, hogy megtanulják a tanulók az ábécét. Így néz ki a négyféle változat, amit megtanulnak:

írott nagybetűk

Mai magyar ábécé (Nagybetűs, írott változat)

nyomtatott nagybetűk

Mai magyar ábécé (Nagybetűs, nyomtatott változat)

írott kisbetűk

Mai magyar ábécé (kisbetűs, írott változat)

nyomtatott kisbetűk

Mai magyar ábécé (Kisbetűs, nyomtatott változat)

Erre a kis áttekintésre azért volt szükség, mert az osztrák-amerikai szabványlobbi nem vette tudomásul, hogy a magyar ábécé milyen betűkből áll. Ami kimaradt a szabványban szereplő rovás-változat ábécéjéből: DZ, DZS, Q, W, X, Y.

nyomtatott nagybetűk2

Látszólag ezek hiánya nem okozhat nagy gondot, hiszen – az Unicode elfogadott technológiai iránymutatása szerint is a szoftverfejlesztők és betűtervezők két kódpont összevonásával létrehozhatnak egy harmadik karaktert az úgynevezett zéró szélességű kapcsolóval (ZWJ). Azonban e műszaki megoldással máris keresztbetettek annak a lehetőségének, hogy nagy mennyiségű latinbetűs korpuszokat (adatbázisokat) megfeleltessünk vagy átírhassunk rovásbetűs változatokra, illetve a másik irányba is, rovásról latinra írhassunk át, automatikusan.

Oktalanul különbség keletkezett pl. az SZ és a DZ hangunk jelölése között, míg az SZ hangunk (melyet két latinbetűvel jelölünk S+Z) önálló kódpontot kapott, addig a DZ hangunk jelölése maradt ugyanúgy, ahogy a latin ábécében:  D+Z jel összekapcsolásával tudjuk csak megjeleníteni, önálló kódpont hiányában. Akinek pedig kétségei volnának az önálló DZ (vagy a DZS) hang létét illetően, bővebben itt olvashat róla.

A rovás jelkészlet szabványosításának alapvető célja lett volna az, hogy a korszerű, élő rovást támogassa, azaz a mai latinbetűs írásunk egyenrangú párja lett volna. Így viszont marad a buhera, ha éppen olyan betű akad a szövegben, amelynek nincs párja.

A hiányzó betűk rovásváltozatai a rovás szabályai szerint képzett jelek, viszont önálló kódpontra a fentebb bemutatott mai magyar ábécé miatt van szükség.

alt

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share