Énlakai rovásos kazetta restaurálása

Az egyik leghíresebb rovásemlékünk az énlakai templom mennyezeti kazettáján található, restaurálása időszerű volt. 

Restaurálják az énlakai templom kazettás mennyezetét

A hónap közepén bontották le Udvarhelyszék egyik legértékesebb műemlékének, a 15. században épült templomnak a mennyezetét. A közel 350 éves festett kazettás mennyezeten semmilyen komoly beavatkozás nem volt eddig – tájékoztatott Mátéfi Tímea unitárius lelkésznő.

A 88 különböző díszítéssel ellátott kazetta közül a leghíresebb a rovásírásos feliratú, de sok más érdekes is van. A mester Muzsnai György volt, és Orbán Balázsnak köszönhetjük, hogy ennek a feliratnak a híre elterjedt magyar nyelvterületen – mondta a fiatal lelkésznő.

ROVÁS-ÉNLAKA-KAZETTÁNKÖZELI

Énlakai rovásos kazetta 2013-as felvétel (Kép forrása)

2014-ben Mihály Ferenc szovátai restaurátor öt kazettát levett és megvizsgált, restaurált, ezek idén januárban visszakerültek a templomba, jelenleg a padok mellett állították ki a darabokat. A faanyag romlása miatt igencsak időszerűvé vált a teljes mennyezet javítása, a maradék kazettákat augusztus közepén vették le a szakemberek.

Enlaka restauralas3

Restaurálás 2016. augusztus 18. (Facebook)

A pályázati kritériumok szerint jövő nyárra várható az összes kazetta restaurálása és visszahelyezése. A Teleki László Alapítvány, valamint Énlaka testvértelepülése, Budapest V. kerülete jóvoltából gyűlt össze az a 6 millió forint, ami a költségeket fedezi – tudtuk meg a lelkésznőtől. A Firtos-tető nyugati lábánál elterülő, alig 200 lakost számláló Énlakát évente több ezer turista keresi fel, elsősorban a műemlék templom miatt. A látogatáshoz érdemes előre bejelentkezni a lelkésznőnél.

Forrás: Asztalos Ágnes

(Marosvasarhelyiradio.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share