Rovásírásos elemekkel tarkított gazdaságpolitika?

nol2

Csuja Ildikó újságírónak az tévképzete, hogy a Fidesznek bármi köze is van a rováshoz, így zöldségeket kérdez a politikustól. Méghogy gazdaságpolitika.

Róna: Az ország süllyed, se a jobb-, se a baloldal nem jelent kiutat

Róna Péter közgazdász nem tér vissza Magyarországra Schiffer András lemondása után sem, és nem akar az LMP miniszterelnök-jelöltje lenni. A párt programírója azt mondja, Schiffer távozásának valódi oka a felé áradó gyűlölet a balliberális oldalról, a vád: paktumot kötött Orbán Viktorral.

Eszébe sem jutott, hogy lebeszélje távozási szándékáról Schiffer Andrást? A lemondásával nem tette taccsra az LMP 2018-as esélyeit?

Nem, nem próbáltam meg lebeszélni. Emberileg megértem a döntését. Az LMP szempontjából nézve, Schiffer valószínűleg megalkotta azt, amire képes volt. Most kiderül, hogy az LMP szerény választói sikere annak tulajdonítható, hogy a magyar társadalmat nem érdekli az LMP mondanivalója, vagy azért, mert azt Schiffer nem megfelelően kommunikálta. Az ország szempontjából nézve égetően fontos, hogy felismerjük: a baloldal paradigmája már 2008-ban megbukott, és a helyébe nem lépett semmi, a jobboldal pedig egy avítt, horthysta tákolmányt szorgalmaz. Igenis kell az LMP paradigmája. Én azzal a véleménnyel nem értek egyet, hogy Schiffer András a távozásával megpecsételte az LMP sorsát.

Miért nem? Arcok nélkül lehet sikeres egy párt, amelyik a politikai mezőben deklaráltan a senki földjén táncol?

Lehet, hogy az LMP a magyar koordináta-rendszerben a senki földjén táncol, de a „mindenki földje” vagy bárki földje meg az országot a tragédia felé sodorja. Az ország erkölcsileg, szellemileg és gazdaságilag egyaránt süllyed, se a jobb-, se a baloldal nem jelent kiutat.

Ezek szerint változatlanul elutasítja a Fidesz-oldalt, mert turulmadaras, rovásírásos elemekkel tarkítja a gazdaságpolitikáját, de a demokratikus ellenzéket is, melyről még 2012-ben azt mondta – idézzük –, álnok, cinikus, erőszakos banda, és kritikátlan az Európa-imádata.

Ezeket én továbbra is vállalom és fenntartom. Az LMP nagy kihívás előtt áll, a siker 2018-ban attól függ, mennyire meggyőzően kommunikálja azt, hogy sem a jobboldal, sem a baloldal nem rendelkezik az ország felemelkedéséhez szükséges paradigmával. Az LMP is tudja, hogy ez a jelenlegi politikai-gazdasági és társadalmi rendszer a tragédiához vezeti az országot. Schiffer András ebben nem akar már részt venni, de ez nem cserbenhagyás. Ő tette, amire képes volt, ennyire volt képes.

Schiffer András mivel indokolta önnek a távozását? A megálmodott szellemi erőtér hiánya kevésnek tűnik… Mi az igazi ok?

Az számára valóban egy komoly és nagy csalódás, hogy nem sikerült létrehoznia azt a szellemi erőteret az LMP körül, amit szeretett volna. De, hogy mi is az igazi oka a távozásának? Neki elege volt abból a rosszindulatból és gyűlöletkeltésből, ami átszövi a magyar politikai és társadalmi életet.

(…)

Csuhaj Ildikó

(nol.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share