Első régészeti tábor – “rovásleletekkel”

A régészeti tábor programjában rovásfeliratos köveket kellett megkeresniük a résztvevő gyerekeknek.

Nagy volt az érdeklődés az első régészeti tábor iránt

A Gróf Esterházy Károly Múzeum hagyományteremtő szándékkal hirdetett 8 és 11 év közötti fiatalok számára régész tábort, melynek a Kékfestő Múzeum adott otthont. Az öt napos program során a résztvevők ízelítőt kaphattak az őskor, az ókor, a honfoglalás kora és a középkor időszakából játékos formában. A tábor fő célja az volt, hogy a gyerekek megismerkedjenek a korszakokkal, hogyan éltek akkor az emberek, mit csinálták, milyen ruhákat viseltek.
A játékos foglalkozássorozat tematikáját Péterváry-Szanyi Brigitta régész állította össze történelmi korszakok szerint, a múzeumpedagógiai foglalkozásokat M. Varga Veronika tartotta, míg Reidmár Linda a kézműves foglalkozásoknál segítette a gyerekek munkáját. Az őskoros napon agyagoztak, az ókori napon sisakot és fibulát, míg a honfoglalás napján tarsolylemezt és hajfonatkorongot, a középkori napon pedig pecsétet készítettek.

A táborozó fiúk és lányok rendszerint külön-külön kaptak kézműves feladatot. A honfoglalás napján a fiúk ezüst tarsolylemezt, míg a lányok arany hajfonatkorongot, vagyis hajdíszt alkottak réz- és alumínium lemezből.

A gyerekek egybehangzóan elmondták, nagyon jó volt a tábor, ahol sokat tanultak, és persze játszottak is.

Kalmár Bianka 10 éves kislánynak az édesanyja ajánlotta a tábort, amit nem bánt meg. Biának a szerdai nap tetszett a legjobban, mert arról a korról nemrégiben tanult. A kislány jövőre is szeretne a táborban részt venni, reméli, lesz majd lehetősége, s a barátait is elhívja erre a remek programra.

Molnár Bendegúz szerint élvezetes volt a tábor, hiszen megismerkedtek egy kicsit a történelemmel, amit majd az iskolában részletesebben tanulnak, de akkor már ez nem lesz újdonság. Bendegúz szerint a magyarok hősiességéből és kitartásából sokat lehet tanulni a mai napig. A fiatal minden napot élvezett, de legjobban az agyagozást szerette.

A délutánokat sportfoglalkozások, sorjátékok és vetélkedők színesítették. A honfoglalásos napon rovásírásos köveket kellett megkeresni a múzeum udvarán, majd a keresztnevüket is leírták a gyerekek rovásírással.

A tábort pénteken, a Hagyományok Hegyén tett kirándulással zárták.

Babos Petra

(Pápa Ma – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share