Csángómagyar hagyományőrzés rovástanulással

Filmkészítéstől a rovásírásig terjedt a program a velencei ifjúsági táborban, ahol Nyisztor Ilona és tanítványai is ott vannak.

Csángómagyar hagyományőrzés, kézművesség és filmkészítés a velencei táborban

Rendkívül gazdag programkínálattal várták a gyerekeket ezen a héten is Velencén, a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor utolsó turnusában. A résztvevők bekapcsolódhattak többféle kézműves tevékenységbe, foglalkozhattak animációs filmkészítéssel és együtt énekelhettek, táncolhattak azokkal a csángómagyar vendégekkel, akik a moldvai Pusztinából érkeztek. Nyisztor Ilona és tanítványai, valamint a pusztinai hagyományőrzők szerdán a Napraforgó Táborba is ellátogatnak, este 6 órától pedig fellépnek a Városházán, ahova szeretettel várják a közönséget!

Székesfehérvár városának bentlakásos, velencei táborában csaknem százhúsz gyermek nyaral ezen a héten. Az utolsó turnusra rendkívül gazdag programsorozatot állítottak össze a szervezők és a pedagógusok. Az Animono Animációs Filmkészítő Műhely egész héten át tartó foglalkozásain az animáció alapjait sajátíthatják el a gyerekek, a legegyszerűbb, kockáról kockára történő ábrázolást és mozgatást tanulják meg papír alapon. A cél, hogy a tábor végére elkészüljön egy kisfilm, melynek témáját a víz, a Velencei-tó és egy abban élő, valós, vagy képzeletbeli lény adja. A történetet a gyerekek maguk találják ki a közös munka során. Ugyancsak lehetőség volt bekapcsolódni a Játszótárs Játékkészítő Műhely mindennapi foglalkozásaiba, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének több tagja pedig számos izgalmas mesterséget oktatott a gyerekeknek.

Székesfehérvár Önkormányzatának meghívására, immár ötödik alkalommal a moldvai Pusztinából érkezett a táborba tanítványaival együtt Nyisztor Ilona csángómagyar népdalénekes. Idén először az ottani magyar oktatási programban és hagyományőrzésben tevékenykedő felnőttek is jöttek. Mint fogalmaztak, nagy öröm, valamint megtiszteltetés számukra, hogy itt lehetnek és megmutathatják, megtaníthatják dalaikat, táncaikat a magyarországi gyerekeknek. A tábor napi programjához hozzátartozik a délutáni hangszerkészítés, a rovásírás-tanulás is, az esteket pedig táncházzal és közös énekléssel zárják.

A csángómagyar vendégek július 27-én, szerdán délelőtt a Bregyó-közi Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Táborba is ellátogatnak, majd 17.00 órától csángó misén vesznek részt a Ciszterci templomban. 18.00 órakor zenékkel, táncokkal, mesékkel fűszerezett, varázslatos estet adnak a Városházán, ahova nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt. A belépés ingyenes, ám lehet adakozni, a bevételt a pusztinai Magyar Ház támogatására fordítják, ahol jelenleg 96 gyermek tanul iskolai tanórák kívüli foglalkozások keretében.

(onkormanyzat.szekesfehervar.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share