Nagyecsér – rovástábla lakosság nélkül

Vannak lakott települések rovástábla nélkül, de Nagyecséren ugyan van rovástábla, de csak egy ember nézegeti…

Nagyecsér az elnéptelenedett falu

Nagyecsér – Összedőlés határán álló házak, érintetlen vadvilág, gyönyörű környezet a borsodi világvégén. A mára elnéptelenedett tanyaközpont Mezőnagymihály közelében található, az Urbex Hungary csapata nemrégiben járta be a települést. Nézzen szét az évek óta üresen álló borsodi szellemfaluban!

Nagyecsér néhány kilométerre Mezőnagymihálytól fekszik, az egykori tanyaközpont mára teljesen elnéptelenedett. A környék a 20. század elején kezdett benépesülni, egy korábbi nagybirtokot parcelláztak fel arrafelé akkor, mintegy 20-30 házat építettek itt fel. A település lakói leginkább mezőgazdasággal, állattartással foglalkoztak, Nagyecséren kocsma és szatócsüzlet, két kovácsműhely és cipészműhely is működött. 1930-ban a település három utcából állt, a negyvenes években iskolát és templomot is építettek.

Fénykorát a második világháború előtt élte, aztán a szocialista törekvések nyomán folyamatosan vesztette el lakosságát az 1950-es évektől. A falu fokozatosan elöregedett és a fiatalok elköltözése miatt, valamint a halálozás nagyfokú népességcsökkentő hatásai miatt a lakosság elfogyott az évek során. A település 2001-ben már csak 7 embernek adott otthont. Manapság gyakorlatilag teljesen lakatlan település, düledező házakkal, házromokkal. Nagyecsér csak földúton közelíthető meg.

A településen egyetlen ember ér, róla itt olvashat.

Forrás: Urbex Hungary

(boon.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share