Expedíció Mongólia kő-sztéléihez

Obrusánszky Borbála vezetésével a helyszínen lehet ismerkedni többek közt a sziklarajzokkal is. Utazási tájékoztató.

10 napos körutazás a magyar tudósok, utazók és őshaza kutatók nyomdokain

Tematikus expedíció és régészeti kalandozások Mongóliában a Belső-ázsiai, sztyeppei lovas népek nyomán D. Erdenebátor régész professzor, Gol mod 2 hun síró feltárója és Dr. Obrusánszky Borbála történész, kelet-kutató vezetésével.

  • 2016 augusztus 8 – 17
  • Utazás: Menetrendszerinti repülőjáratokon, a helyszíneken terepjárókkal
  • Szállás:   Ulánbátor: Sant Asar Hotel – 3 csillagos szálloda, Duut Resort
  • Ellátás: Teljes ellátás
  • Induló létszám: 10 fő

 A tematikus expedíció programajánlata: 

  1. nap/8. Találkozó 55-kor a Liszt Ferenc repülőtéren. Elutazás Budapestről menetrend szerinti járattal Moszkva átszállással Ulánbátorba.

Éj a repülőn

  1. nap/9. „A mongol népek története”

Megérkezés Ulánbátorba. Pihenés, szállás elfoglalása.

14 órától ebéd, majd ezt követően megismerkedünk a mongol főváros nevezetességeivel. A város központi terét néhány éve Szühbátor térről Dzsingisz kán térré nevezték át, amely körül van a Nemzeti Történeti Múzeum, ahol megismerkedhetünk a mai Mongólia területén élt népek régészeti leleteivel, valamint a mongol népek tárgyi eszközeivel. A Parlament épületében működik egy történeti kiállítóhely, amelyet szintén megnézünk. Vacsora.

Éj Ulánbátorban

  1. nap/10. Türk és bronzkori emlékek

Indulás az ország nyugati területeire, ahol a volt sztyeppei lovas birodalmak ősi emlékei találhatók. Első megálló a fővárostól 90 km-re lévő Husztajn Természetvédelmi Parkhoz közel bronzkori sírok, szarvasos kövek, négyszögletes sírok, Morin tolgojt nevű helyen hun sírok, valamint az Öngöt nevű helyen 6-7. századi türk áldozati központ maradványai. Ebéd a Husztajn Természetvédelmi Park ebédlőjében. Délután továbbindulunk Karakorum irányába. Éjszaka és vacsora Karakorum melletti Örgő nevű turista kempingben.

        Éj Jurtában.

  1. nap/11. A mongol birodalom szívében

Reggeli után meglátogatjuk Karakorumot, a nagy mongol birodalom fővárosát, amelynek romjainál ásatásokat végeztek. A hatalmas metropoliszból már csak romok maradt meg, amelyeket a közeli múzeumban állítottak ki. A város mellett a 16. században épült fel Erdeni Dzu buddhista kolostor. Ebéd Harhorinban. Rövid pihenő után továbbindulunk a türk rovásírásos sztélékhez Höső Cajdamban, amelyet  hős türk kagának, Bilgének emeltek, illetve hadvezérének, Kül Teginnek. Este megérkezünk az Arhangáj megyei Cenher forró fürdőhöz, a Duut nevű turista bázishoz. Vacsora.

Éj a kempingben.

  1. nap/12. Belső – Ázsia és a Kárpát-medence hun-magyar régészete

A türk és a mongol emlékek után folytatjuk utunkat a Hanuj-folyóvölgyhöz, ahol az ázsiai hunok emlékeivel ismerkedünk.  Az Arhangáj megyei Öndör-Ulaan járásban megnézzük a Kr. e. 3-1. századi hun sírokat, nevezetesen Gol Mod 2-t, amelyet D. Erdenebátor professzor tárt fel 2001-2011 között. Ebéd, vacsora a hunok egykori központjában. Éj Gol Mod környékén pásztorok között.

Éj jurtában

  1. nap/13. Karcolatos kövek és hun sírok

Reggeli után elindulunk és megnézzük a Bjancagán-völgyben lévő bronzkori temetkezéseket és kősztéléket (szarvasos kövek). A közelben megnézzük a környék nevezetes tanúhegyét, Tajhir csuluu-t. Ebéd a közelben, majd délután a Tamir-folyó völgyében található közrendű hun sírokat és 6-8. századi türk királyi temetkezőhelyeket látogatunk meg. Ebéd a Tajhir-csuluu melletti Tungalag Tamir pihenőhelyen. Este pihenés a Cenher völgyi Duut pihenőhelyen.

Éj jurátban

  1. nap/14. A mongol sztyeppék magyar kutatói, és a mai nomádok élete

Reggeli után indulás Bulgan megyébe, ahol Bajannúr járásban megnézhetjük a 2011-ben megtalált türk földalatti sírokat. A közelben látható a kitajok (10-12. század) két romvárosa, Csilen, illetve Har buh.  Ebéd és rövid pihenő Nomin bulagnál. Este érkezés Ulánbátorba. Vacsora és szállás a korábbi hotelben.

Éj Ulánbátorban

  1. nap/15. Tonjukuk haditettei és Csondzsin Dzsingisz kán lovasszobrával

Reggeli után elindulunk Ulánbátortól keleti irányba, megnézzük a 8. századi türk rovásírás híres kőoszlopát, amelyet Tonjukuk hadvezér tiszteletére emeltek. Ezután továbbmegyünk és Csondzsin Boldog nevű helyen meglátogatjuk a hatalmas Dzsingisz kán lovasszobrát. Ebéd a helyszínen. Délután visszaindulunk Ulánbátorba, ahol megtekintjük a híres Ih Tenger sziklarajzokat. Búcsúvacsora Ulánbátorban.

Éj Ulánbátorban

  1. nap/16. kora reggelit követően transzfer a repülőtérre, és elutazás. Hazaérkezés menetrend szerint 19.40-kor Moszkva átszállással.

FIGYELEM!  AZ UTAZÁS SORÁN HASZNÁLT JURTA TÁBOROKAT AZ ELMÚLT 15 ÉVBEN ÉPÍTETTÉK KI, A NEMZETI PARKOKAT JÁRÓ, ELSŐSORBAN NYUGATI LÁTOGATÓK SZÁMÁRA. A TÁBOROKBAN KÖZÖS ZUHANYZÓ ÉS TOALETT TALÁLHATÓ, A NAPI TISZTÁLKODÁS CÉLJÁRA.

Részvételi díj 10 fő utazóval: 627.000.-Ft/fő + repülőjegy + BBP + Vízum

Részvételi díj 20 fő utazóval:

 

Kötelező Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás:

493.000.-Ft/fő + repülőjegy + BBP + Vízum

11.200.-Ft/fő

Repülőjegy irányár illetékkel:  310.000.-Ft/fő
Belépők és nemzeti parki illetékek:  a részvételi díjban
Vízum: 60.-€/fő
Stornó biztosítás alapdíja: a részvételi díj 3,5% -a.

 (Az utazás szakértő magyar és helyi, mongol kísérő irányításával zajlik, tolmácsolással.)

Érdeklődés esetén kérjük írjon a rovasinfo@gmail.com címre

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share