Ballagási tabló rovással – 2010

Hamarosan itt van az érettségi és a ballagási tabló szezonja. Ötletként ismertetjük a hat éve készült rovásbetűs tablót.

Debreceni Református Gimnázium

Debrecenben valaha – a XX. század első felében – pezsgő rovásélet zajlott, de ma már üldözik a nemzeti írásunkat, hiszen még egy rovástáblát (Józsa) sem engednel felállítani. Mindeközbe azonban a Debreceni Református Gimnáziumban már készült rovásfeliratos tabló, ami szerencsére eddig elkerülte Kósa Lajos figyelmét. A 2006-2010-es évfolyam osztálytablójának a jelmondata sem szokványos:

Jó magyarnak lenni igen nehéz, de nem lehetetlen (Gróf Széchenyi István).

Debreceni Református Gimnázium tabló 2006

A tablón szereplő rovásfelirat különlegessége pedig az, hogy nem magyar, hanem latin nyelvű. Nem nem véletlen egybeesés az sem, hogy a latin betűs felirat szintén latin nyelvű szöveget ad – megegyezőt a rovásfelirattal.

orandoetlanorando

Orando et laborando – latinbetűs és rovásbetűs feliratként

A jelmondat (Imádkozva és dolgozva) a Debreceni Református Kollégium homlokzatán is megtalálható, a hitvallásra utaló felirat. Az intézmény az ország legrégebbi, ugyanazon a helyen megszakítás nélkül működő református oktatási intézménye 2013-ban ünnepelte fennállásának 475. évfordulóját.

Rovásfeliratok az iskolákban

Továbbra is várjuk Olvasóink beszámolóit, képeit olyan példaértékű rovásfeliratokról, melyek oktatási intézményekben találhatóak, vagy azokkal kapcsolatosak. Bízunk benne, hogy idén több ballagási tabló is készül majd rovást alkalmazva, melyhez szívesen nyújt a Rovás Info szakmai segítséget.

(Rovás Infó – olvasónk levele alapján)

Kapcsolódó cikkek:

Share