Magyar nyelv hete – És a rovás?

Évszázadonként van egy-egy nyelvújító-nyelvmentő nemzedék, akiknek emléke előtt is tiszteleg a magyar nyelv hete.

Írásunk nyelvünk tükre

Miképp a magyar nyelv is veszélybe került az elmúlt évezred során – hol külső-belső pusztító szándék, hol pedig nemtörődömség miatt – úgy nemzeti írásunk, a székely-magyar rovás sorsa is a kipusztulás és felvirágzás korszakainak ciklusait átélve maradt fenn. Nyelvünk és írásunk felvirágzásait ritka esetben eredményezte központi szándék, annál inkább elhivatott és kitartó szakemberek, nyelvhasználók lelkesedése.

A kérdés ma is aktuális, anyanyelvünk megőrzése, védelme és fejlesztése felelősségteljes feladat. Nemzeti írásunk esetében még több feladat vár ránk, s ebben egyelőre még csak magára számíthat a rovótársadalom

(Rovás Info)

Anyanyelvünk hete

Hétfőn kezdődik a magyar nyelv hete rendezvénysorozata, az eseményeknek a nyelvújító Kazinczy Ferenc életéhez és munkásságához fűződő zempléni település, Sárospatak és a Széphalomban található Magyar Nyelv Múzeuma ad otthont – közölték a szervezők az MTI-vel.

Felidézték: immár fél évszázada hagyomány, hogy minden év áprilisában egy héten át a magyar nyelv kerül a figyelem középpontjába. 1967-ben két kiváló nyelvművelő, nyelvész, Lőrincze Lajos és Grétsy László gondolata nyomán indult el a magyar nyelv hete rendezvénysorozata. Eleinte csak Budapesten, később már a vidéki városokban szerveztek anyanyelvi programokat és az ünnepi hét lassan országos, később a határokon átívelő mozgalommá terebélyesedett. Ma már nemcsak tudományos és ismeretterjesztő előadások, hanem versenyek, rendhagyó magyarórák és egyéb kulturális események színesítik az anyanyelvi rendezvények sorát a Kárpát-medencében.

A hagyományok szerint minden évben a Magyar Nyelvápolók Szövetségének szervezésében az ország más-más megyéjében tartják a hivatalos megnyitót. Az idei, Fél évszázad az anyanyelv szolgálatában című – egyébként jubileumi, 50. – magyar nyelv hete rendezvénysorozatot két, a nyelvújító Kazinczy Ferenc életéhez és munkásságához fűződő zempléni településen, Sárospatakon és Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában tartják. A szervezők szándékai szerint a magyar nyelv hetéhez kapcsolódó kulturális rendezvények, tudományos előadások és más programok arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy egy nyelvközösség minden tagjának feladata az “ajándékul kapott” anyanyelv gazdagságának megismerése, szépségének megőrzése, mert így tudja méltó módon továbbadni azt a következő nemzedéknek.

A hétfői és a keddi rendezvényen a hazai nyelvtudomány elismert szakemberei szólnak a nyelvhasználat legfontosabb kérdéseiről, a magyar nyelv jelenéről és jövőjéről, a nyelvművelésről, olyan témákról, amelyek az oktatással-neveléssel foglalkozókat nagyon szorosan érintik. Az ez évi magyar nyelv hete fővédnöke Áder János köztársasági elnök, támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, Sárospatak és Sátoraljaújhely önkormányzata.

(MTI – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share