Személyi igazolvány – csak rovással

Ha teljesen rovásos személyi igazolvány “görbe tükör”, akkor majd kiegyenesítjük azt is … : )

Vissza a jövőbe

… vagy előre a múltba? Majd elválik. A full-rovás személyi igazolvány megvalósított ötlete egyébként nagyszerű gondolatébresztés … még ha az általunk nagyra becsült Rovás Design annyira túltolta a PC-bringát, hogy a végén majdnem még saját magától is elhatárolódott 🙂

Remélhetőleg így nyugalomban tud következő alkotására összpontosítani, amit már nagyon várunk.

(Rovás Infó)

Személyi igazolvány

2016. január 1-jétől már új, egységes személyi igazolvány készül, de ez még októberi gyártmány (lásd érvényesség ideje), csak a blogról maradt le. Az eredeti ötlet onnan jött, hogy most már egy jó ideje megy a kötélhúzás, hogy a hivatalos (latinbetűs) okmányokat és dokumentumokat alá lehet-e írni (róni) rovással, vagy sem.

Természetesen az RD megint csavart tett a történetbe. Ennek a képnek az elkészüléséhez sok ötlet és apróság kellett, az apró poénokat nem szívesen, de ellőjük, a kép alatt, spoileresen 🙂

RD szemelyi2

Az olyan apróságok, mint a tükrözött igazolványon visszatükrözött címer és térkép, igazán apróságok. A Magyarország/Magyar Köztársaság kérdéskör gordiuszi csomóját, és ezzel egyidőben az eredeti magyar és angol nyelvű duplikációját egyaránt a Rovás Design Köztársaság hidalta át.

A személyi igazolványhoz nélkülözhetetlen személyi adatok kölcsönzése az első perctől fogva Bródy Jánosra lett kitalálva, melyet az azonos című nótájának köszönhet (a kép is a videoklipből származik). Innen származik a személyi igazolvány száma is, melyre valljuk be, a rovás nem nagyon alkalmas (az AU-IV-385-223 formából kevesebb félreértés származik, mint a rovásverzióból). És kihagyhatatlan volt, hogy az aláírás latin betűs legyen rajta.

Ha van RD-ars poetica, akkor talán ez a kép, ami kifejezetten összefoglalja azt. Nyilván a való életben ez nem lenne használható, és nem is akarjuk azt, még talán finom görbe tükröt is tartunk a rovás elé, mert jó és vicces látni, hogy mi lenne, ha arra használnánk, amire nem jó (és ehhez a bankjegy-sorozat is társítható). Azon, hogy amúgy lenne-e helye a való életben a latin betűs felirat mellett rovásnak, az csak gondolatébresztő, ebben mindenkire rábízzuk a vélemény kialakítását.

Ugyanígy nem szállunk be az alárovás-kérdésbe se, ez is legyen mindenkinek a magánügye. Mi csak ötleteket és gondolatokat próbálunk felvetni, néha egyenesen, néha karikírozva, néha komolyan, többször humorosan, néha elnagyolt munkával, néha aprólékosan, de reméljük, sok eredetiséggel.

(Rovás Design – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share