Rovásos szablya a kiállításon

A felújított és újra használatba vett diósgyőri vár lovagterméhez méltó kiállítás nyílt.

Rovásos szablya a kiállításon 

Igazi fegyverritkaságokból nyílt kiállítás a Diósgyőri vár lovagtermében. A Tóth Sándor magángyűjteményéből származó tárgyak a lovagkor és a végvár idők hadviselését idézik, és olyan „kincseket” is láthatnak az érdeklődők, mint egy 17. századi rovásírásos szablya, vagy a Borsod megyei Serédy-család díszmagyar öltözete – közölte az OrientPress Hírügynökséggel Boronkai Edina, a Diósgyőri vár kommunikációs menedzsere.

A Lovagok fegyverben című kiállítás tárgyait Tóth Sándor felsőzsolcai születésű magángyűjtő bocsátotta a Diósgyőri vár rendelkezésére. A kiállításon a lovagkor harci eszközeit, a végvári idők magyar és török díszfegyvereit, viseleteit mutatják be.  Az érdeklődők olyan kincseket is megtekinthetnek, mint a Borsod megyei Serédy-család egyik jeles tagjának díszmagyar öltözete, türkizköves vállöve és ezüstveretes szablyája, de kiállításra került az a karabella típusú szablya is, amelynek penge lapján székely rovásírás jelei sorakoznak. A díszes rajzolatú szokatlanul cifra rovást tartalmazó fegyver az egyetlen eddig ismert rovás feliratú fegyver a Kárpát-medencében, ezért kultúrtörténeti szempontból felbecsülhetetlen eszmei értékű darab – mondta a kommunikációs menedzser.

Az ünnepi hétvégén a ritka és díszes fegyverek mellett húsvéti programokkal is készülnek a szervezők. Vasárnap és hétfőn Pék Dudás Zsuzsanna népművész és barátainak húsvéti szokásokhoz kapcsolódó műsora és játékos népi foglalkoztatói várják az érdeklődőket. Lesz „szagos víz” készítés, díszes tojás és az is kiderül, hogy mi fán terem a komatál.

Húsvéthétfőn az Alsó várudvaron nyuszisimogató, tojáskeresés, répaevés, „okos tojások” logikai játszóház, Nyuszi Hopp népi játszópark kosaras körhintával, hordólovaglóval, diótörővel, kakas lövészettel várja a kicsiket és a nagyokat.

A Lovagok fegyverben című kiállítás szeptember elsejéig látogatható.

(Orient Press – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share