Felvidék – Kétnyelvű táblák legálisan

Az erőszakos asszimiláció, nyelvi elnyomás ellen táblákkal is küzdenek Felvidék városaiban. Ismerős módszer Magyarországról…

Tájékozató és reklámtábla…

Sokan azt gondolnák, hogy ilyen látványos kiskapuhoz csak az elcsatolt területek – példánkban a Felvidék – üldözött magyarságának kell fordulnia, hogy alapvető emberi jogait gyakorolhassa. Pedig a “néha tűrt, néha tiltott” székely-magyar rovás helynévtáblák kihelyezésének Magyarországon is csak ez a lehetséges módja…

Az első lépés mindig az ötletes és merész precedens, melyre hivatkozva később már könnyebben tágítható a rés az elnyomás falain.

(Rovás Infó)

Nem adják fel a Felvidéken

Kétnyelvű közlekedési tájékoztató és irányjelző táblákat helyezett ki a városi önkormányzat Dunaszerdahely több pontján. A táblákból összesen 15 darab került ki a városban, amit az önkormányzat városi költségvetésből finanszírozott.

„Ezek nem közlekedési táblák. A színviláguk eltér azoktól, ugyanis világoskék alapon fekete betűkkel vannak kiírva a településnevek, magyarul és szlovákul, valamint Dunaszerdahelytől való távolságuk is látható” – tájékoztatott Hájos Zoltán polgármester.

Az elmúlt években többször volt példa arra, hogy civil aktivisták kétnyelvű táblákat helyeztek ki a Csallóközben és országszerte, de ezeket az állami szervek törvénysértésre hivatkozva mindig eltávolították.

„Az önkormányzat a táblák kihelyezésével nem sért semmilyen törvényt és előírást, ugyanis kizárólag a város tulajdonában lévő lámpaoszlopokra, elsősorban forgalmas útelágazásoknál szerelte fel a táblákat. Ezzel nem avatkozik be az állami szervek hatáskörébe sem” – hangsúlyozta a polgármester.

A táblák a helyi lakosoknak és a turistáknak is útbaigazítást adnak. „A lakosok részéről van igény arra, hogy legyenek kétnyelvű táblák. Erre nagyon jó példák vannak Erdélyben, Vajdaságban, Szlovéniában, valamint Spanyolországban is, ez utóbbi helyen katalán nyelven is tájékoztatnak. Bízom benne, hogy az országban más magyar települések is követik majd a példánkat. Ez nem irritálhathat senkit” – véli Hájos Zoltán.

Az önkormányzat várja a lakosok észrevételeit és ötleteit, hogy a városban hova lehet további kétnyelvű táblákat kihelyezni.

(Hírek.sk – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share