Korond: se rovástábla, se községháza felirat

Rovástábla után a községháza magyar feliratát is le kell(ene) szedniük Korondon. Nyílt kultúrális elnyomás az EU-n belül.

Pert vesztett a korondi Tanács

Pert vesztett alapfokon a korondi önkormányzat a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasával, illetve az elnökletével működő Méltóságért Európában Polgári Egyesülettel szemben: a múlt héten hozott törvényszéki ítélet értelmében a hivatalnak el kell távolítania a magyarul feltüntetett községháza feliratot.

korond_kozseghaza_per_04_b

Az önkormányzatnak ugyanakkor a perköltségeket is ki kell fizetnie, amely a bélyegilletékkel, valamint Tanasă ügyvédjének honoráriumával együtt 1050 lej.

A törvényszék azt is közölte, hogy az érintettek az ítélet közlésétől számított 15 napon belül fellebbezhetnek, az óvást Csíkszeredában, a megyei törvényszéken kell iktatni. Katona Mihály, Korond község polgármestere már értesült a döntésről, de a hivatalos határozatot még nem kézbesítették, így elmondása szerint érdemben nem nyilatkozhat az ügyről. Az elöljáró egyelőre azt sem pontosította, hogy fellebbeznek-e az ügyben, mindössze annyit közölt, hogy a következő lépésről közös tanácsi határozatban döntenek. Hozzátette: amennyiben jogerős ítélet születik az ügyben, nem lesz más választásuk, mint betartani azt.

Katona még tavaly decemberben, a per megkezdésekor számolt be arról, hogy a jogi eljárás nem előzmény nélküli, júniusban ugyanis Dan Tanasă e-mailben szólította fel őket arra, hogy távolítsák el a községháza feliratot a hivatalról, „mert ilyen megnevezés nem létezik a romániai közigazgatásban”. A polgármester nem válaszolt a felszólításra. Ezt megelőzően ugyanakkor kaptak már hasonló felszólítást a prefektustól, amelyben arra utasították őket, hogy a székely rovásírásos helységnévtáblát távolítsák el. Ennek eleget tettek, mert nem volt idejük elemezni az ügy jogi alapjait.

Az épületet 2010-ben vette használatba az önkormányzat, a kifogásolt – Páll Domokos helyi keramikus által tervezett és kivitelezett – felirat pedig 2011-ben került fel rá. „Természetesen románul is szerepel a primăria elnevezés, és akár Tanasát is vendégül látnánk, hogy láthassa: a román felirat a megfelelő helyen van. Kíváncsi vagyok, milyen nyelvészi képzéssel tudná alátámasztani igazát” – fogalmazott az elöljáró.

(kronika.ro – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share