Autópálya-építés – rovásos leletek

Az autópálya, ipari parkok és vásárlóközpontok építésénél gyakran lehet rovásos leletekre is számítani. 

Rovásírásos csontlemez és hamvasztásos sírlelet a Móra-múzeumban

Rovásírásos íjcsontlemezt és egy hamvasztásos sír tárgyait is bemutatják a szegedi Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállításán. A tárlaton az M43-as autópálya régészeti feltárásakor meglelt tárgyakat láthatják az érdeklődők, összesen közel százat. Az „Úton a kultúrák földjén” című kiállítás február 22-től látogatható a Móra-múzeum közösségi terében. A tárlatot régészeti konferencia előzi meg február 18-19-én, ahol az M43-as feltárással kapcsolatos eredményekről, érdekességekről beszélnek majd a szakemberek.

Az M43-as autópálya nyomvonalán élt kultúrák életéből kaphatunk ízelítőt a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállításán. Az „Úton a kultúrák földjén” című tárlaton közel száz olyan kincset mutatnak be, melyeket az autópálya régészeti feltárás során találtak meg a szakemberek. Az ásatáson előkerült leletek felölelik az őskortól a késő középkorig tartó időszakot, bemutatják az itt élt népek mindennapjait, temetkezési szokásait.

A különleges tárgyak között találunk ezüstből és bronzból készült ékszereket, övvereteket, szerszámokat, csonteszközöket és kerámiákat is. A tárlaton rovásírásos íjcsontlemezeket is bemutatnak az avar-korból, valamint egy óriási méretű kelta-kori urnát és egy kora-bronzkori hamvasztásos sír tárgyait is láthatjuk. Az utóbbi, több mint négyezer éves lelet azért is különleges, mert az elhunyt hamvait a sírban található edények elé, a gödör közepébe szórták, nem pedig urnában helyezték el őket.

A kiállítást régészeti konferencia előzi meg február 18-19-én, ahol bemutatják a szakemberek kutatásai által született eredményeket, melyeket az autópálya építése nélkül soha nem ismerhettünk volna meg. A tárlat megnyitása után pedig minden héten ismeretterjesztő előadásokat tartanak majd a régészek a Móra Ferenc Múzeumban.

Az „Úton a kultúrák földjén” című kiállítás február 22-től április 3-ig látogatható a Móra Ferenc Múzeum közösségi terében.

(Móra Múzeum – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share