Községháza magyar feliratát támadják

A magyar feliratok nincsenek biztonságban Székelyföldön. Az EU tag Romániában két lábbal ugrálnak az anyanyelvi jogokon is.

„Bekeményített” Dan Tanasă – Folytatódik a persorozat

Csíkszeredában a városháza felirat mellett a székely lobogó, a város zászlója, illetve a tanácsteremben lévő magyar zászló eltávolításáért is pert indított a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC).

„A szolgálatos feljelentő” ugyanakkor Csíkrákos és Csíkszentdomokos önkormányzatát is perbe hívta a községháza felirat levétele érdekében.

„Hétfőn kaptuk kézhez a keresetet, melyre határidőn belül válaszolunk. Megvédjük álláspontunkat, s ha alapfokon veszíteni fogunk, óvást nyújtunk be” – ismertette a csíkszeredai önkormányzat álláspontját Antal Attila alpolgármester. A szervezet által kifogásolt községháza feliratok ellen is újabb perek kezdődnek, Madéfalva, Csíkdánfalva és Csíkcsicsó után Csíkszentdomokos és Csíkrákos polgármesterének és helyi önkormányzati képviselő-testületének is a törvényszéken kell érvelnie a hivatali épületek feliratait kifogásolókkal szemben.

Császár Attila, Csíkrákos polgármestere kérdésünkre megerősítette, korábban írásos felszólítás is érkezett a szervezettől, és választ is küldtek, hogy nem foglalkoznak kérésükkel. „Nem kérdés, hogy a törvényszéken is megvédjük igazunkat, és fellebbezni is fogunk, ha erre szükség lesz” – szögezte le a községvezető.

Csíkszentdomokoson korábban a polgármesteri hivatal elektronikus levélben kapott felszólítást a Tanasă vezette szervezettől, hogy vegyék le a „községháza” feliratot a hivatal épületéről. Ferencz Alajos polgármester erről legutóbbi megkeresésünkkor úgy vélekedett, hogy a törvény betűje szerint igaza van a feljelentőnek, mert az épület 1928-as befejezésekor nem volt ilyen felirat, ez csak 2000 után került fel. Kedden azt mondta, még nem értesült a törvényszéki keresetről, de számított rá, hogy ez következik. Hozzátette, ha a per során jogerős döntés születik, akkor azt végre kell hajtani.

Kérdésünkre, hogy egy esetleges számukra kedvezőtlen alapfokú ítélet esetén fellebbeznek, vagy sem, azt mondta, erről akkor határoznak, ha megszületik a Hargita megyei törvényszék döntése.
Nem úszta meg a pert Korond önkormányzata sem: Tanasáék szintén a „községháza” felirat eltávolítását szeretnék elérni. Katona Mihály polgármester érdeklődésünkre elmondta, már június 2-án kapott egy levelet az említett egyesülettől, melyben azt kérték, hogy távolítsa el a feliratot a polgármesteri hivatal homlokzatáról, mert ilyen megnevezés nem létezik a romániai közigazgatásban.

„Volt már hasonló felszólításuk a prefektustól is: abban azt kérték, hogy a székely rovásírásos helységnévtáblát távolítsuk el. Annak az utasításnak eleget is tettünk, mert nem volt időnk elemezni a jogi alapjait, az új ügyet azonban végigharcoljuk” – nyilatkozta a korondi elöljáró. A polgármesteri hivatal 2010-ben vette használatba az épületet, és a kifogásolt felirat 2011-ben került fel rá. „Négy évig vagy nem szúrt szemet nekik, vagy csak most került ránk a sor. Ezek szerint a környező települések községházái sincsenek biztonságban” – jegyezte meg Katona Mihály.

„Valakinek már tennie kéne valamit, hogy megállítsunk egy hivatásos uszítót” – mondta továbbá Katona Mihály. A feliratról elárulta, a fazekasságáról híres települést is szimbolizáló kerámiabetűket Páll Domokos helyi keramikus tervezte és készítette, és további érdekessége, hogy a felirat nem a főbejárat fölött, hanem a hivatal oldalán kapott helyet. Mindennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy elveszíthetik a pert. „Ha elveszítjük a pert, akkor sem hagyom annyiban. Ha el kell távolítanunk a feliratot, akkor majd felírjuk, hogy »polgármesteri hivatal«. Nem jó szívvel fogom tenni, de úgy gondolom, a kerámiabetűket és a címert a korondiak is fontosnak tartják az önkormányzat épületén” – összegzett Katona.

(kronika.ro – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share