Siófok – Ősi jelkép a kórházdombon

Bár a rovásbetűk fejlődéstana szerint a Gy rovásjel mai alakjának nem előképe a kettőskereszt, a két jelkép mégis összekapcsolódott. Siófok.

Kettős keresztet avatott Siófok

A siófoki Városnap programjának részeként a Fő téren leplezték le a városi kettős keresztet, majd a magyarok ősi jelképe advent első vasárnapján került végleges helyére, a Kórházdombra.

Ősi jelkép a siófoki Kórházdombon

A Siófok városi Kereszt Közösség októberben elkezdődött hagyományteremtő rendezvénysorozatának célja az volt, hogy lelki közösséget teremtsen az adventi várakozás szellemében. Ennek jelképéül állították fel a kettős keresztet a város Fő terén, a november 27-i Városnap programjainak részeként. Az ünnepélyen a rendezvény főszervezője, Horváth János a város polgármesterével, dr. Lengyel Róberttel közösen leplezte le és adta át a keresztet, amely a több ezer éves eurázsiai lovas népek, hunok, szkíták, avarok, magyarok, jelképe, és az ősi rovásírásunk szerinti GY betű jelentése „egy Isten szeretet”. A kivitelezést közösségi munkával, az anyagi feltételeket közadakozásból biztosította a Siófok városi Kereszt Közösség, amelyhez a hozzájárulást támogatói ívek aláírásával gyűjtötték össze.

A kereszt átadását októberben és novemberben egy rendezvénysorozat kapcsán négy előadás előzte meg, amelyek témái közé tartoztak anyanyelvünk csodái, a rovásírás, a magyarság valódi őstörténete, a Kárpát-medence élővilága, egysége, valamint a magyar lelkünk, Isten és Föld. A felkért előadók mellett minden alkalommal helyi egyesületek, művészek is teret kaptak a bemutatkozásra.

A városi kettős kereszt advent első vasárnapján, november 29-én került végleges helyére. A Fő térről a Kereszt Közösség tagjai lovasokkal, hintókkal és az érdeklődő lakosokkal közösen szállították át a Kórházdombra, ahol a szervezők a Siófoki Férfi Dalkör közreműködésével ünnepélyes keretek között állították fel az ősi jelképet.

(Somogy.ma – eredeti cikk)

Ajánlott olvasmámy a rovásjelek kialakulásáról

Kapcsolódó cikkek:

Share