Székely hadosztály – Rovás feliratos emléktábla

A székelyek – különösen a székely honvédek megérdemlik, hogy székely-magyar rovásos emléktáblát kapjanak.

A Székely Hadosztályra emlékeztek Nyíregyházán

Nyíregyháza – Olyan önszerveződő, honvéd alakulat volt, ami kitartott a magyar állam mellett.

Nyíregyháza.„Jelszavunk: ne hagyd magad,/ ha még a régi honvéd vagy,/ Védd meg a legszebb hazát!” – hangzik a felszólítás a Székely Hadosztály indulójában. Igen ám, de mi is az a Székely Hadosztály, miről nevezetes? Sokan lehetünk tanácstalanok, hiszen évtizedeken keresztül a magyar történelemkönyvek nem írtak erről a katonai szervezetről. A Székely Hadosztály név arra a katonai egységre utal, amelyet 1918. december 1-jén az Erdélybe betört román csapatok elleni védekezésként hoztak létre Kolozsvárott. A hadosztály bátor, önfeláldozó és hazaszerető katonáinak állít emléket az a márványtábla, amit szombaton avatott fel Nyíregyházán a megyeháza falán a Trianon Társaság nyíregyházi szervezete és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat.

Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat elnöke ünnepi beszédében kijelentette:
– Régi adósságunkat törlesztjük most. Hosszú évtizedekig csak titokban, baráti körben lehetett beszélni a Székely Hadosztályról. Olyan önszerveződő, honvéd alakulat volt, ami kitartott a magyar állam, a magyar királyság mellett. Nem voltak restek fegyvert fogni a haza, a székely területek megvédése érdekében. Mint egykoron a kurucok, ők is két pogány között találták magukat, hiszen nemcsak a románok ellen harcoltak, de védeni kellett magukat a Tanácsköztársaság katonáinak a támadása ellen is.

szekelyhadosztaly2

Rovásfelirat (kissé esetlen tipográfiával) az emléktáblán “A székely hősök halhatatlanok…”
Sipeki Péter felvétele

A hadosztály küzdelmeit dr. Takács Péter történész elevenítette fel. Elöljáróban megemlítette, sokkal avatottabb lenne a múlt megidézésére dr. Gottfried Barna, a megyei levéltár munkatársa, hiszen monográfiát is írt a Székely Hadosztályról. Dr. Takács Péter kiemelte: a hibákat sohasem a közkatonák követték el, hanem azok a politikusok és hadügyi vezetők, akik irányították őket. Debrecen nem fogadta be a hadosztályt, az állam nem adott fegyvert a kezükbe, holott egyértelmű volt: a románok nem legyőzni akarják a székelyeket, hanem kiirtani.

Megyénkhez is kötődik a Székely Hadosztály: Kocsord volt az utolsó nagy ütközetük, aztán Demecserben – a kisebbik rosszat választva – letették a románok előtt a fegyvert 1919 áprilisában. Kocsordon a hadosztály emlékét ápolja egy hagyományőrző egyesület, ennek elnöke, ifj. Földi István beszámolt a céljaikról, munkájukról. A megemlékező beszédek után leleplezték az emléktáblát, majd az ünnepség résztvevői elhelyezték a kegyelet és a hála virágait.

KM-MML

(szon.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share