Népek napja

A globalizált világba éppen hogy belefér a rovás – amely a székelyek jellemzője. Népek Napja a terézvárosi kéttannyelvű iskolában.

Népek napja

A Népek napján öt ország várta tárt ajtókkal az alsós gyerekeket ezen a pénteki délutánon, akik kis hátizsákjukkal bejárták a nagy utat Erdélytől Indiáig, Kanadától Olaszországig és Oroszországig. Mindenhol gazdag program várta őket. Erdélyben rovásírásos névkártyát késztettek, Erdély-kvízt oldottak meg, találós kérdéseket fejtettek meg, népi játékot játszottak, valamint padlizsánkrémet és pogácsát ettek.

Indiában mandalát színeztek, mitológiai alakokkal ismerkedtek puzzle formájában, hennával a karjukra festették a nevüket, megtanulták az indiai tánc néhány mozdulatát, és mangó lassit kóstoltak. Kanadában karkötőt készítettek juharlevél szimbólummal, megtanulták a kanadai himnuszt, „jéghokiztak”, és juharszirupos palacsintát ettek. Olaszországban kiszínezték Mona Lisa képét, karkötőt fűztek az olasz színeket idéző tésztából, fociztak a csocsóasztalon, megismerkedtek az olasz gesztusnyelvvel, és kóstolót kaptak a szintén az olasz zászló színeit felvonultató étkekből (mozzarella, paradicsom, bazsalikom). Oroszországban társasjátékot játszottak az orosz nevezetességek megismerésével, cirill betűkkel leírták nevüket egy könyvjelzőre, szamovárból kaptak teát, pirogot ettek, fakanalat festettek, és orosz népmeséket is nézhettek diafilmen.

Hogy ez a nagy utazás megvalósuljon, sokak segítségére volt szükség: elsősorban a szülők áldozatos munkájára az 1.c, a 2.a, a 3.a, a 3.b és a 3.c osztályban. További támogatást kaptunk a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-től, a Terézvárosi Tudástér Alapítványtól, a Kanadai Nagykövetségtől, az Indiai Kulturális Központtól, a Trattoria Pomo D’oro étteremtől, a Budapesti Olasz Kultúrintézettől, az Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítványtól, az Orosz Kulturális Központtól és az 1000 Út Utazási Irodától.

(www.terezvarosi-kettannyelvu.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share