Kalocsa – Szubjektív megrovás rovástábláért?

IF

Miután felállították a rovástáblákat, a kalocsai közmeghallgatáson ment az értetlenkedés. Házmesterek és vörös katonatisztek – Kalocsa.

Szentháromság szobortól Kalocsa Szívén át a villanyautókig: KÖZMEGHALLGATÁS 2015.

(…)

A Kalocsa Szíve még nincs kész, türelem!

A Kalocsa Szíve még nincs kész – folytatta a polgármester –, az Asztrik térre még királyszobrok kerülnek, és füvesítve is lesz, a tervező koncepciója szerint a hullámos felszín a magyar történelem viharait hivatott jelképezni. Az Érsekkert sincs kész, a fapótlások még hátravannak.

A tervezők munkáját nem kívánta minősíteni, de megjegyezte, hogy voltak hiányosságok, és valóban nem kalocsai tervezők voltak.

Emlékhelyet az egykori itteni katonai egységeknek!

Cserháti Ákos először röviden ismertette szakmai életrajzát, mint Kalocsán szolgált katonatiszt, majd a különböző kalocsai katonai egységek történetét vázolta, egészen a ma működő honvéd nyugdíjas klubokig. Ez utóbbiak nevében kérte, hogy méltó helyen, például a Csilás parkban emlékezzünk meg ezekről az alakulatokról, emlékfa-ültetéssel, emléktábla állításával, esetleg haditechnikai eszköz, például KUB rakétaegység kiállításával, bár ez ma már nehezebb feladat.

És nyilván, hogy ez egy emlékhely, és ezen túl például nemcsak a Honvédelem Napján, hanem a Hősök Napja alkalmából is lehetne egy emlékhely. – vélekedett Cserháti.

A jövő évi ’56-os emlékév kapcsán kérte, hogy az ’56-os emlékparkból helyezzék el Wass Albert szobrát. Nem eltávolításra, hanem más helyszínre való áthelyezésére gondol, mert szerinte nem odavaló.

A Kalocsa Szívét megalomán beruházásnak nevezte, amelynek fönntartása, üzemeltetése, rezsije hatalmas összegeket emészt majd föl. Tartalommal kell megtölteni a projektelemeket, de az rengeteg pénzt is igényel. Ezért javasolta, hogy olyan pályázatokat nyújtsanak be, amelyek az egész várost fejlesztik, munkahelyeket teremtenek, és a kalocsaiak életszínvonalát emelik.

IF

Szubjektív megrovás a Jobbiknak a rovástáblákért

Végül a rovásírás helységnév-táblák nemrégiben történt kihelyezését kifogásolta (Cserháti Ákos). Rámutatott: újabban a jobboldal ideológiája, hogy

visszatér az ősmagyarsághoz, keressük a Turultól kezdve Hunort, Magort, a csodaszarvast, és rovásírással írjuk ki a város nevét a helységnévtáblára. Én megnéztem, nem csak itt, én először büszke voltam, hogy Kalocsán nincs ilyen, de most már látom, hogy van. Hogyha megnézzük ezt a táblát, akkor [a szó eleji] „K” után jövő „A” betű egészen más hierografia, mint a végén az „A” betű.

Tudja, hogy a Jobbik sugallatára került föl a tábla, ugyanakkor kicsit sokallotta, hogy egyesek szerint a magyarok már „nyolcezer éve is ott voltak a vártán”. Ezért kérte az illetékes hatóságokat, hogy máskor mérlegeljék, hogy miről szól a történet, és van-e értelme ilyesminek.

A polgármester szerint a katonai emlékparknak nem lehet akadálya, majd megnézeti a lehetőséget a műszaki osztállyal. A KUB visszaszerzésére már kevesebb esélyt lát, a katonai emlékek számára viszont elképzelhető, hogy a felújítandó magtárépületben egy katonai emlékmúzeum kerül kialakításra a Hadtörténeti Múzeummal összefogva. A Wass Albert szobor a polgármester szerint sincs ott jó helyen, a testület dönthet róla, hogy méltó helyre áthelyezi-e.

(kalohirek.hu – eredeti cikk)

Rovás Infó vélemény:

Cserháti Ákos kifogásolta a rovástábla elhelyezését, mert büszke (?) volt arra (katonatisztként), hogy nem volt eddig rovástábla Kalocsán. Így aztán ismerkedése a rovásbetűkkel sem volt sikeres, hiszen képes volt különbséget felfedezni a két teljesen azonos rovás A betű között. (Ugyanis ez került lejegyzésre: Hogyha megnézzük ezt a táblát, akkor [a szó eleji] „K” után jövő „A” betű egészen más hierografia, mint a végén az „A” betű.).

Azt már csak remélni merjük, hogy nem újságírói félrehallás volt a hierografia (nyilván hieroglifára gondolt), amikor a székely-magyar rovásbetűket nevezte meg. Mindenesetre, az ötvenes évekből lehet ismerős a stílus, amikor a házmester kérdőrevonja a közösséget, hogy van-e értelme “magyarkodó” rovástáblát állítani?

Szerencsére a vonatkozó törvények és szabályok szerint ma, sem a polgármester, sem más feljelentgető nem akadályozhatja meg a rovástábla állítását. Őket is üdvözöljük Magyarországon, ahol a magyar írással is lehet már találkozni.

kalocsa

Kalocsa rovásfeliratos tábla

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share