Csókakő – Rovás a kéktúra útvonalán

A népszerű túraútvonal kapcsán írt élménybeszámolóban megjelenik Csókakő, ahol van rovástábla … meg persze Árpád-sáv, szélsőjobb, Magyar Gárda.

Origo – ideológia béklyó

A mesterségese viszályszítás oka-eredménye, hogy Magyarország népe továbbra is futballhuligán-táborokra oszlik a közéletben. Mit közélet – már egy hétvégi erdei túrázásról sem tudnak írni az “értelmiségiek” anélkül, hogy zsigeri reflexből ne kezdjenek jelképháborúba.

Az Origo-ról mindenki tudja, hogy hol áll. Anyira, hogy talán az erdei sétáról szóló beszámolóban nem is kellene feltennie a világnézeti lemezeit. De ez még nem megy nekik, hiszen az amúgy átlagos – de még épp fogyasztható – minőséget képviselő írásban nem tudják kihagyni, hogy ha már Csókakő rovástábláját is megemlítik – mivel a tájkép része – akkor ne legyen ott egy kupac tájképidegen politikai maszlag. Kár.

(Rovás Info)

Túráztunk egyet az aranyvasárnapi tülekedés helyett

Télen is jó természetet járni, és nem is kell hozzá különösebb felkészülés. Persze ha köd van, a jó kilátásról le kell mondani. Szerencsére a jól kiépített és karbantartott kéktúra útvonalán még ilyen időben sem lehet eltévedni. Idén az aranyvasárnapi ajándékhajkurászás helyett inkább kéktúrázni mentünk.

Rovásírás és becsületkassza 

A csókakői bekötőúton már nem volt igazán forgalom, ami nem is csoda, hiszen ez egy zsákfalu. Az ezerlakosú település a váráról híres. A 330 méter magas sziklára épült erődítményből kiválóan be lehet látni a Bakonyt és a Vértest elválasztó Móri-árkot. Biztosan nem tett jót a védelem jobb kiépítésének, hogy a Rozgonyi család 1490-es kihalása után viszálykodás indult, kié is legyen a vár.

1534-ben végül úgy került Nádasdy Tamáshoz, hogy elvette a tizenkét éves Kanizsai Orsolyát feleségül. Tíz évvel később a kis vár török kézre került.A török hódoltság alatt sem bővítették, összesen 33 janicsár őrizte a helyet. Az ország felszabadítása után teljesen elvesztette katonai jelentőségét, és pusztulásnak indult. Mostanra turistaattrakcióvá vált, de sajnos mi a köd miatt most szinte semmit nem láttunk belőle.

Csókakő többször is bekerült az elmúlt években a hírekbe szélsőjobboldali események kapcsán. Járt itt a Magyar Gárda, és 2012-ben a rendőrség lezárta a falut egy feltételezett gárdistaavatás miatt. A faluba beérve rovásírásos tábla fogadott, az információs táblákon Kárpátia-koncertet hirdettek, és árpádsávos zászlóból is akadt jó néhány.

A vár alatt Trianon-emlékhely van, egymás mellett áll a kettős keresztre feszített Nagy-Magyarország emlékműve és Horthy Miklós szobra.

Betértünk a kocsmába, hogy egy kicsit felmelegedjünk. De láttunk más kereskedelmi megoldást is, egy ház elé egyszerűen kitettek egy hűtőt, és becsületkasszába kellett a tej és a túró árát bedobni. Egyrészt örömteli, hogy működik még a bizalom, és tényleg kifizetik az emberek, amit elvesznek, másrészt ez a vasárnapi zárva tartás gordiuszi csomójának kreatív átvágása.

A falut elhagyva indult a túra igazán szép része. Erdőben haladtunk egészen Gántig, évszázados bükkfák között. A lehullott falevelek és a köd egészen különleges hangulatot teremtettek. A szemerkélő eső sem tudta elvonni a figyelmünket a táj szépségéről. Más túrázóval nem találkoztunk, kiváló kikapcsolódást biztosított a téli erdő. Ami érdekes volt, hogy hófoltokkal is találkoztunk, pedig idén a városban még egy hópelyhet sem láttunk.

(Origo – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share