A rovás helyei – „Penszék”

Libisch Győző a svájci “rovásemlékről”tesz fel kérdéseket, avagy mit róhattak “Penszék” mestergerendáiba?

Rovás, vagy optikai csalódás?

Egyik legvitatottabb rovásemlékünk a svájci Anniviers völgyben fekvő Pinsec (és nem Penszék!) falu egy öreg faházának gerendájában vészelte át a történelem nagy feltüzeléseit, mígnem Kiszely István, 1990-ben, fel nem fedezte, mint rovásemléket. Ez idáig rendben lenne, ha a minden- és jelenkori megfejtők nem egy olyan gombnak nézték volna a feliratot, amihez a kabátot még csak ezután kellene megvenniök. Ezen a módszertani hibán azután  jószándékú amatőrök tucatjai buktak el.

Én nem tartom se székely, se hun írásemléknek a feliratinak amíg bizonyos nem leszek benne legalább az egyikben, vagy egy harmadikban. Van viszont egy megfigyelésem, amit nem szeretnék ellenőrizetlenül hagyni, ha valaki már felvetette volna, elnézését kérem.

penszek

1. kép A „penszéki” felirat fényképe (Emléktár)

A Pinsec-i feliratban, főleg annak első felében több latin betű is van, melyek szavakat alkotnak, amelyek elolvashatók. De mi mást kereshetnénk egy építési feliratban, mint amilyen ez is: az építő vagy építtető nevét, rangját, évszámot, és valamilyen fohászt a ház istenéhez, stb.

A felirat jobbról balra halad, de mindez csak optikai csalódás, mihelyt a felirat végéhez egy tükröt illesztünk és „fordítva” kezdjük az olvasást. Én az alábbi szöveget tudtam kibetűzni:

A felirat olvasata:

1) latin C,       2) latin H       3) latin I         4) ligatúra: latin e+F              5)  :  kettőspont

6) latin S        7) latin C        8) latin kis h    9) latin D       10) latin  kis e ékezettel

11) ismeretlen (L?:)   12)  ismeretlen/e/    13)  latin F      14) latin i  F    15) latin L

16) latin S      17 -18.)  latin I (2x)      19)  D+e, ligatúra?    2o)  BL       21) latin D

22) latin U?     23)   arab 1. szám

Összeolvasva: (próba)

CHIEF  SCHEDEL      FILS .. DE lBD1

A feliratról hiteles dokumentáció nincs, néhány rajzmásolatot ismerünk róla. Az általam használt másolat az egyik közülük, így olvasási javaslatom sem lehet végleges. A megfejtéshez azonban más út nem létezik.

A felirat nem székely rovás, vésnöke azonban ismerhette azt és a betűösszevonásokat (ligatúrákat) is. Feltehetőleg egyházi ember volt.

Szövegmagyarázat:

  • Chief: francia szó régies alakja a CHEF-nr   tető, csúcs  főnök?
  • : kettőspont, jelzi, hogy személynév következik
  • Schedel:  Személynév, mint Schédl =  német Schädel  „koponya”
  • Fils  de  =   fiú, valakinek a fia

Remélem, olvasóink el tudják kapni az eldobott labdát, és befejezik a  gondolatsort. Ehhez sok jó szórakozást és sikert kívánok

Mende 2015 december 24.

Libisch Győző

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share