Rovás helyei – Bükkszentlélek

Libisch Győző a megfejtetlen bükkszentléleki követ egy másik rovásemlékkel veti össze.

Libisch Győző sorozata

Folyatjuk népszerű cikksorozatunkat, melyben Libisch Győző gondolatait, meglátásait tesszük közzé. A rováskutató rövid cikkei élénk színfoltját képezik a tudományos munkamódszert követő olvasók eszmecseréjének.

Rovás Info

Bükkszentlélek rovásemléke

Faragott kőtömb unatkozik a bükkszentléleki pálos templomrom területén, két szemközti oldalán függőleges, börtönrácsra emlékeztet rovásfelirattal. Mindmáig kifogott a megfejtői logika érvein.

Leírása: nem szabályos téglatestszerű forma, melynek felső felülete középen kiemelkedik. Főbb méretei Sólyom Ferenc közlése szerint:  880 x 530 x 446 mm.

bukkszentlelek
A leírása és a fényképe alapján leginkább szobor-talapzat lehetett. Ezt megerősítheti az a-oldal közepén álló ligatúra általunk most javasolt olvasata: I+ZA+JÁ+S = Izajás (próféta), melynek jobb szélső jele (SZ), amelyről nehéz lenne bizonyítani az „i” ferde, vagy vízszintes átmetszésnek ottléte.

A többi „szálka” ma még olvasatlan. Reméljük, már nem túl sokáig. Ráduly János ugyanis egy hasonlóan álcázott felirat olvasatánál személyneveket vélt felismerni – talán egy névsor részeit. A párhuzam nem lehetetlen: a székelyzsombori faragott kőlap hosszúsága 50 cm, szélessége 30 cm. A két, azonosan “álcázott” rovásemlék kora is azonos lehet. szekelyzsombor

 székelyzsombori írásos kő (SzZs01) Ráduly János szerint.

Irodalom

  • Libisch:Győző: Emléktár
  • Mandics György: Róvott múltunk 2.
  • Rádly János: A székelyzsombori “írott” kő

Mende, 2015 október 15,
Libisch Győző

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share