Népszava – Birkaiskola és tudatlanság

A szélsőbalos Népszava ismét cikizi a Fideszt és persze a rovást is … mintha bármi kapcsolat lenne a két dolog közt.

Aki nem tud arabusul…

Idézhetjük a régi mókás mondást. Ugyanis Veress elvtárs – nomen est omen 🙂 – tollából megjelent Fidesz-cukkoló írásban ismét a rovást próbálta cikizni, abból a tévedésből kiindulva, hogy az ún. “polgári” kormányzat nemzeti írásunkat bármiben is segítené, támogatná. A valóság ezzel szemben az, hogy a jelenlegi rendszerben éppen csak tűrik a rovásműveltség jelenlétét, de a bújtatott tiltás és gáncsoskodás sem ritka. Arról nem is beszélve, hogy nemzeti írásunk nem szerepel a NAT-ban, a hungarikumok és a nemzeti jelképek közt, s így az Alaptörvény sem védi.

A másik, immár szakmai tévedése a cikkírónak, hogy “kétnyelvűségről” beszél “magyar-rovásírás szakon”, nem rendelkezvén elemi tudással sem arról, hogy a rovás egy írásrendszer, melynek ma is élő és csak magyar nyelven használt formája a székely-magyar rovás.

(Rovás Info)

rovasirasszak

Birkaiskola (Népszava)

Azt hiszem, itt valami nagyon elgurult, és az nem a labda. Eseménydús hetünk volt, azzal kezdődött, hogy a demokrácia egyik legismertebb bajnoka, Pintér Sándor jogszabálymódosítást vezetett elő. Eszerint a sajtóban kötelező lehetne kémeket foglalkoztatni. Pontosabban foglakoztattatni, mert a besúgót a szerkesztőségnek kellene fizetnie. (Hamar megtanulnák ezek a titkosizék, milyen lehet ellenzéki lapnál egzisztálni.) De ez legyen az ő bajuk, mi innentől kezdve gyanakvás nélkül figyeljük az összes friss jelentkezőt, ami nyilván egyik célja volt Pintérnek.

A tervezetet egyébként komoly apparátus készítette, sok oldalon át, ne mondjuk: szakmai alapon. Amikor kiderült, az Orwell-kormány rettentő hamar elmesélte nekünk, hogy itten félre- és melléértés történhetett, szándék ferde soha nem volt. A leírt, amúgy kristálytiszta szavakat – mint mindig – megint a balliberális sorosisták értették félre készakarva.

Hivatalosan nem lesznek hát kémek az újságnál. Hogy nem hivatalosan lesznek-e? Nos, ezzel számoljon el az, akinek azon az oldalon még van lelkiismerete. A kormánykommunikáció most abba öli mérhetetlen pénzügyi erejét, hogy letagadja.

Hanem jött a hét másik csudája, a kötelező focioktatás. Ez, ha szabad mondanunk, picit aljasabb, kártékonyabb az előbb említettnél, amennyiben gyermekeinket veszi célba. Első elemitől 18 éves korig lenne kötelező a kormányfő labdázásának tanulmányozása. (Rágondolni is őrület, mi lesz azokkal, akiket kötelező 16 éves korukban kihajítanak a rendszerből.)

Elolvastam az EMMI ötvenoldalas tanulmányát egyebek mellett a kislányokra is vonatkozó tudásról, a „játékban átlós segítség nyújtásával üres területet teremteni a labdás és labda nélküli társának a labda birtoklása vagy a támadások építése és pontos befejezése érdekében”. Továbbá legyen képes „a kisleány a labda helyzetétől függően, átlós segítségnyújtással védekezni”.

Vicc lenne egy komplett apparátus sok heti teljesítménye a „magas cél” érdekében?

Nem tudok belekukucskálni a döntés-előkészítők-hozók fejébe, mert nincsen éjjellátó szemüvegem, mégis azt gondolom: Balog Zoltán nagyon sötét! Agytestnevelés kéne, a fenébe is! Tényleg elég a felnövekvő nemzedéknek a foci-éneklés-hittan kombó? Informatika, gazdasági ismeretek, természettudomány, valódi történelem, édes anyanyelvünk, irodalmunk mind smafu?

Rettentően lehetne viccelődni a focialista Magyarország meggárgyultságáról, de valahogy nem esik jól. Ráadásul – lásd sajtókém-törvény – ezt a tervet is letagadták időközben. De attól még mindet bevezetik, senkinek ne legyen kétsége.

Viszont időközben azt is olvasom, hogy megszüntetik a gimnáziumi képzést Győr egyik legnépszerűbb, két tanítási nyelvű középiskolájában, ahol jelenleg ötszáz gimnazista tanul. (A döntést Borkai Zsolt, a város fideszes polgármestere is helytelennek tartja.) Majd még külföldiül tud, és lelép az a nyomorult gimnazista. Meg lehetne tartani persze a kétnyelvűséget magyar-rovásírás szakon – semmi értelme, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni (vö: L. Simon László).

Komenista vicc, akkoriban tán büntettek is érte: a birkaiskolában három tantárgy volt. Karámból ki, karámba be, meg az orosz.

Helyettesítsük be tetszés szerint.

Veress Jenő

(Népszava – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share