Pusztatemplom – Eltávolított rovásos kopjafák

Az aracsi Pusztatemplom mellől eltávolították a rovásos emlékoszlopokat. Végleges-e írásműveltségünk újabb rongálása?

Kulturális élettér-hódítás

Egy közösség élete a valóságos fizikai térben és a szellemi, kulturális térben zajlik. Ideális a más közösségekkel való együttműködő, kiegészítő életforma, de a történelem a vetélkedésre és pusztításra is bőségesen ad példát.

Miután a magyarság fizikai életterét, földjét és vizét folyamatosan csökkentik az ellenérdekelt csoportok, ugyanilyen pusztítás figyelhető meg a szellemi élettérben is. Elrabolt kulturális kincseink, megerőszakolt történelmünk, üldözött ősiségünk és felhígított műveltségünk jelzik ennek a folyamatnak az állomásait.

Ennek megfelelően a Kárpát-medence idegen megszállás alatt lévő területeinek új gazdái mindent elkövetnek, hogy a magyar történelmet, kultúrát – erővel, vagy csellel – eltöröljék a megszerzett földről. Nem szabad feledni, hogy legyen bármilyen indok, ürügy vagy magyarázat, minden egyes magyar emlék – akár ideiglenes – eltüntetése csak ezt a pusztító célt szolgálja.

(Rovás Info)

Filmforgatás miatt távolították el az aracsi pusztatemplom melletti emlékkereszteket, kopjafákat

A Tartományi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai eltávolították az aracsi pusztatemplom mellett felállított és felszentelt emlékkereszteket, kopjafákat.

Svetlana Bakić igazgatóhelyettes a Vajdasági RTV-nek elmondta, az aracsi pusztatemplomban forgatják a szerb-magyar koprodukcióban készülő Álomhava című filmet. A film készítői kérték, hogy ideiglenesen távolítsák el ezeket a faelemeket – fogalmazott. A forgatás elteltével a szimbólumokat visszaállítják.

Az állami tulajdonban levő aracsi pusztatemplom kiemelt fontosságú szerbiai műemlék. A vajdasági magyarság egyik fő jelképének és szakrális helyszínének számít. A Magyar Nemzeti Tanács 2013-ban kiemelt jelentőségű műemlékké nyilvánította.

(pannonrtv.com – eredeti cikk)

aracs-rovasfeliratok2

Hét törzs kopjafái az aracsi Pusztatemplomnál (2011)

aracs-rovasfeliratok

Rovásfeliratos kopjafák: Kéri, Keszi, Megyeri, Kürt Gyarmat

Véleményfelmérés:

Ön szerint vissza fogják állítani a rovásos kopjafákat?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Kapcsolódó cikkek:

Share