II. Boróka Irodalmi Tábor diákszemmel

Bencze Gréta beszámolója a Boróka Magyar–Székely Kulturális Egyesület rendezvényéről.

A II. Boróka Irodalmi Tábor diákszemmel

2015. október 26-án immár a második alkalommal vette kezdetét a Boróka Irodalmi Tábor a Mogyoróssy János Városi Könyvtár előadótermében. Az egész héten át tartó programsorozat részeként rengeteg különleges emberrel találkoztunk. A kezdeményezés egyedinek mondható, hisz ez egy erdélyi irodalommal foglalkozó tábor kötetlen beszélgetések és felhőtlen jókedv közepette. A Boróka Magyar–Székely Kulturális Egyesület idén is kitett magáért, hogy ugyanolyan színvonalasan telhessen az őszi szünetünk, mint tavaly. Napról napra tiszteletreméltóbbnál tiszteletreméltóbb emberekkel és jobbnál-jobb történtetekkel találkoztunk.

____Eredeti-DSCN1971.jpgAgyagoznak a táborozók – Fotó: Gyulai Hírlap

A hét indításaként Gyarmathy Zsolt tanár úr, rováskutató vezetett be minket a rovásírás világába. Egészen az ősidőktől kezdve a még ma is fennálló írásformáig. Igényes, magas szakmai színvonalú előadást hallhattunk. Ez irányú képzettségünket mélyítette Rafael Bence végzős erkeles tanuló, aki meghívásra tartott előadást ugyancsak a rovásírásról.

A keddi nap is az íráshoz kötődött, ám ezúttal nemcsak néztünk, hanem elemeztünk is írástípusokat. Egészen pontosan Bokor Ildikó grafológussal, aki izgalmas előadása keretein belül tárta fel nekünk Erkel Ferenc kézírását és személyiségjegyeit.

A szerda a színház és irodalom kapcsolatának napja volt. Ábrahám György, a Gyulai Várszínház egykori gazdasági igazgatója, igazi színházlátott ember lerántotta a leplet mindenről. Szóba került a tószínpad, az előadások előkészületei, a szervezési folyamat, és megtudhattuk azt is, hogy épül fel egy komplex előadás. Személyes emlékeit is megosztotta velünk Gyuri bácsi, amely még  színesebbé tette az egész beszámolót.

A csütörtök teljesen az irodalom és művészet szoros viszonyának volt szentelve. Sütő Jánosné festőművész rövid, velős és tartalmas előadása után festhettünk akár akrillal vagy olajjal, és kedvünkre gyúrhattuk az agyagot bármivé. Sőt, a legtehetségesebbek még bőven vihettek is haza magukkal, hogy kibontakoztathassák rejtett tehetségüket.

Péntek, avagy a záró nap. A délelőtt folyamán Fodor György tanár úr – aki a tábort idén is vezette – előadásában ismerhettük meg 30 erdélyi író/költő életpályáját, munkásságát. Szigorúan röviden, belehallgatva akár Tamási Áron húgának visszaemlékezéseibe vagyMuszka Sándor, Orbán János Dénes felolvasásaiba. Végül, hogy teszteljük emlékezetünket, egy kvízzel búcsúztattuk a hetet. Aki pedig még bírta, hozzánk csapódhatott egy pizza erejéig, miközben kitárgyaltuk a tábort. Remek volt. Jövőre találkozunk, csak ajánlani tudom a diáktársaknak (is)!

(Gyulaihirlap.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share