Bajót – Érték-e a rovásemlék?

Helyi értéktár napot tartottak Bajóton, de a rovásos emléken csak fanyalgott a múzeológus.

Értéktár nap Bajóton

Értéktár napot tartott az első említésétől számítva 813 éves Bajót, a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája szervezésében 2015. október 21-én, a bajóti IKSZT közösségi termében.

Bajót a Gerecse észak-keleti részén fekszik, az Öreg-kő hegy lábánál, ahol tőle északra Nyergesújfalu, keletre Mogyorósbánya található. A hegy oldalában van a Jankovich-barlang, melynek régészeti feltárását Hillebrand Jenő kezdte el több mint száz éve. Az első publikációjában Bajóthoz kötötte a leleteket A diluviális ősember nyomai a bajóti Öregkő nagy barlangjában című cikkben. Ez azt jelenti, hogy a mai ember kárpát-medencei életének legkorábbi leletei közé tartoznak az itt talált ős- és a középső kőkor határára datált maradványok, melyeket a Nemzeti Múzeumban őriznek. Sajnos, helyben a turistáknak és persze a lakosoknak is szóló nyilvános tájékoztatás nem található róluk.

Tóth Zoltán polgármester köszöntő szavai után Dr. Kövecses Varga Etelka az esztergomi Balassa Bálint Múzeum régész–néprajzosa, a környék szakértője ismertette a fent elkezdett történetet. Annak olyan elágazásáról is hallhattunk, hogy egy itt talált botvégen látható karcolásokat a rovásírás legkorábbi emlékei között tartanak számon, csak ezt az égvilágon semmi nem támasztja alá.

Megismerkedtünk a vidék néprajzi módszerekkel felderíthető múltjának, életének, gazdálkodásának emlékeivel is. A régi fényképek által dokumentált múlt hatásának nagyszerű példájával találkozhattunk, amikor a helyi kórus egyik szervező tagja, gyerekkorából ismert személyt fedezett fel a viseletet illusztráló egyik képen.

Az értékek tárgyszerű ismertetése után Veres Zoltán előadása az értéktár mozgalom felépítését és a megyei önkormányzat által életre hívott értéktár honlap működését, használatát mutatta be. Az előadásokat kis csoportokban kialakuló további eszmecsere követte.

Szerző és fotó: Lágler Péter

(Nemzeti Művelődési Intézet – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share