Tipográfia – rovás fából latin vaskarika

A tipográfia érdekességének tekinthető korábbi kísérlet eredményét közölte megjegyzés nélkül a Tudó zsidó. Ebből biztos nem lesz mozgalom.

Mozgalom van sokféle

Nemzeti írásunk, a székely-magyar rovás jelenkori újjászületése sok forrásból ered és sok irányban terjed tovább, melyek között van kutatómunka, oktatás, média és közélet – természetesen mozgalmak is. Például a “Kárpát-medencei egységes rovás helynévtábla-mozgalom”, Rovást az alaptantervbe mozgalom, művészeti irányzatok, sportalkalmazási kezdeményezések. Ezeknek köszönhetjük a pezsgő rovásműveltséget napjainkban.

Szerencsére a gagyi, a hibás ABC-k, rovásutánzatok egyre kevésbé jelennek meg, vagy ha mégis, akkor nem nyernek elfogadást a rovótársadalom részéről. Így bizonyára a jó esetben csak “tipográfiai kísérletnek” tekinthető rováskinézetű latinbetű használata sem lesz mozgalom.

A témafelvetésből vélhető, a Tudózsidó-nak is feltűnt, hogy a magyarok nemzeti írását ezer év alatt sem sikerült eltörölni a Föld felszínéről és ma egyre több helyen jelenik meg. Sokak számára ugyan még valóban nem olvasható, de ez a helyzet folyamatosan változik. Megérjük még, hogy ismeretének hiánya szégyen, vagy legalább is szegénységi bizonyítvány lesz. A valódi rovás tipográfia pedig köszöni szépen, egyre több betűcsaláddal büszkélkedhet.

(Rovás Info)

Na végre: Olvasható rovásírás is van már (Tudózsidó)

“Olvasható rovásírás mozgalom” (latin betűs felirat, rovásjellegű betűkkel)

Telihold fontkészlet magyarázó szövegekkel. Az ABC:

  • első oszlopa a latinbetű
  • a második oszlopban a latinbetűre hasonlító rovásbetű (cheat = ‘hamiskártya, csalás’)
  • harmadik oszlopban a valódi rovásbetű pár (Magyar Adorján nyomán)

(Tudó zsidó – eredeti cikk)

Kapcsolódó véleményfelmérés:

Mit gondolsz a rovásnak látszó latin abc-ről?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Kapcsolódó cikkek:

Share