Temetőkapu rovásfelirattal

Kézdivásárhely katolikus sírkertjének nemzeti írásos kapuját mutatjuk be. Rovásos temetőkapu.

Temetőkapu – Kézdivásárhely

A halotti kultusz kellékei mindig is fontos forrásai voltak az írásemlékeknek, s így van ez a rovással is. Kopjafák, sírfeliratok, templomi kegytárgyak és temetőkapuk közvetítik az ősi írással e kultúra üzeneteit.

Kézdivásárhelyen szép példát találhatunk a sírkerti kapukat illetően. A székelykapu mintáját követő építményen szépen faragott díszítések és feliratok vannak. A kaput körbeívelő rovásfelirat könnyen olvasható: “Kegyelettel adóznak a halandók a halottaknak”.

A feliratban a rovás H betű szokatlan – bár nem példa nélküli -, hiszen az íves B és az íves zárt E (H) közötti átmenet a formáját idézi, az alkalmazott rovás A betű rovásjele pedig általában más ABC-kben Á szokott lenni.

katolikustemetokapuhold

Rovásfelirat (hold jelkép alatt): “kegyelettel adóznak a” 

katolikustemetokapunap

Rovásfelirat (nap jelkép alatt): “halandók a halottaknak”

katolikustemetokapu

Kézdivásárhely katolikus temető rovásfeliratos székelykapuja

Felhívás

Bátorítjuk kedves Olvasóinkat, hogy küldjenek a szerkesztőségben fényképeket, rövid híradásokat a jelenkori rovásalkalmazásokról, rovásemlékekről. A rovásműveltség népszerűsítésében pedig mindenki részt vehet cikkeink  megosztásával, rovás témájú fényképek és alkotások feltöltésével a közösségi médiákba – ha már a “fősodor” nyomtatott és elektronikus médiája előszeretettel hallgatja agyon a rovásműveltséget…

(Rovás Infó – olvasónktól)

Kapcsolódó cikkek:

Share