Ózd – Kitüntetés a városért

Ózd város kitüntetettjének tevékenységei közt a rovás népszerűsítése is szerepelt, melyet elismert a jelenlegi városvezetés.

Ózd város kitüntetettjei

Az Olvasó színháztermében a díszpolgári címet ebben az esztendőben dr. Farkas Gábor zongoraművész vehette át, míg hárman Ózd Városért elismerésben részesültek. Pók Elemérné, az Ózdi Köznevelési és Művelődési Intézmények vezetője, Nagy Nikoletta, az Ózdi SFC válogatott súlyemelője, valamint Dancsok Tamás, helyi vállalkozó, a Príma-díjas Piramis Kft. ügyvezetője vehette át a rangos elismerést. Az alábbiakban közöljük az elismert ózdiak életútját.

Dancsok Tamás, helyi vállalkozó, a Príma-díjas Piramis Kft. ügyvezetője:

Dancsok Tamás a szakközépiskola elvégzése, majd a kötelező sorkatonai szolgálat teljesítése után felsőfokú külkereskedelmi és vámügyintézői képesítést szerzett. Ezen tudásával lépett be a családi cégbe, ahol a vámoltatási feladatokkal kezdte meg tevékenységét. Megtanulta, hogy milyen keményen kell küzdeni és dolgozni! Cégük – melynek mára az ügyvezetője – 2012-ben Prima díjat nyert. Dancsok Tamás munka mellett végezte el a Gyöngyösi Mezőgazdasági Főiskolát, majd a Miskolci Egyetem Közgazdász Karán szerzett közgazdász diplomát. A mérföldkövet az aktív támogatás terén negatív tapasztalatai jelentették. Sajnálattal vette tudomásul, hogy az értelmiség egy jelentős része eláramlott Ózdról, s tovább csorbították a város megítélését a negatívumokat hangsúlyozó kisfilmek.

A városért folytatott tevékenysége 2005-ben indult. Elsősorban a fiatalokat szólította meg. Az országban szinte elsőként léptette fel a rap és a rockzene hazai sztárjait egy színpadon. A koncert akkora siker volt, hogy a Rio Discoban 3 teltházas előadás jött össze. Dancsok Tamás a sport területén is megmutatta önzetlenségét. Szerényen támogatta a súlyemelő Nagy Nikolettát, a gyerekeknek pedig világbajnokokkal szervezett közönségtalálkozót a Városi Stadionban, s nem utolsó sorban a teniszpályák korszerűsítését is elősegítette. Segítő szándékát és mély érzését mutatja, hogy részt vett az ózdi kutyamenhely kialakításában is.

Az Ózdi Művelődési Intézményekkel 2008-ban kezdődött a közös munka a X. Ózdi Napok mecénásaként, bekapcsolódott az Élj tisztán prevenciós programba, illetve a Parkfesztivál szervezésébe. Ettől kezdve folyamatos a támogatói tevékenysége a kultúra több területén működő civil szervezetek részére. Aktívan támogatta Dr. Péter Mária könyvének kiadását, s az Almási Balogh Pál Kórház díszkertjének kialakítását, melyért a kórház vezetése díjjal jutalmazta. Dancsok Tamás nevével szorosan összekapcsolódik a 2010 októberében indult – s mára a város védjegyévé vált – Ózdi Jazzparádé sorozat kivitelezése, valamint a város szerte megszervezett faültetés, szemétszedés, karácsonyi adománygyűjtő akció, valamint a múzeumlátogatás megszervezése és lebonyolítása.

2012–ben az Ózdi Művelődési Intézményekkel közösen útjára indította a mára országos hírű Szabadegyetem programsorozatot, melynek keretében történelmünkbe igyekezett bepillantást nyújtani a meghívott vendégek, főként professzorok előadásaival.

Ehhez kapcsolódva a város három pontján helyezett el táblát, mely rovásírással jelzi a településre érkezőknek, hol járnak. S mindezt erősítendő a Vasvár Úti Általános Iskola diákjainak füzeteket adományozott a rovásírás gyakorlására. Dancsok Tamás ettől az évtől a Mizerák István Alapítvány Kuratóriumának elnöki tisztét is betölti.

Kapcsolatrendszerén keresztül az országos médiumokban is hatékonyan promótálja Ózd város pozitív megítélését. Meghívásaira számos hazai ismert ember „kirándult” már Ózdra és vitte tovább jó hírünket. Minden évben közel milliós nagyságrendű az a támogatás, amivel a helyi rendezvények lebonyolításához és a civil kezdeményezésekhez hozzájárul. 2013-ban az Ózdi Művelődési Intézmények által alapított „A Művelődésért” kitüntető díjban részesült mecenatúra kategóriában. Ebben az évben hagyományőrző céllal indította el a Városi Televízióval együtt az ózdi Futónapok rendezvénysorozatot, mely óriási siker volt. Dancsok Tamás Ózd város iránti elkötelezettsége, aktív támogatói tevékenysége és társadalmi szerepvállalása elismeréseként részesül az Ózd Városért kitüntető díjban.

(Boon.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share