Orosz iskolában a székely-magyar rovás

alt

Hét évvel ezelőtt kezdődött a történet, mely révén az oroszországi Tyekosz “életiskolája” kapott faragott rovás iskolatáblát ajándékba.

Orosz “Életiskolában” jártunk (Szeretet Tere Műhely)

Aki ismer, az tudja, hogy számomra a világon létező összes iskola “non plusz ultrája” a Tyekoszban (Oroszország, Krasznodar régió, Fekete-tenger partjához közel) alapított Orosz Életiskola, a Mihail Petrovics Scsetyinyin által vezetett “Líceum”, ahogy ők ezt ott nevezik.

Még 2008-ban kezdtük el tervezni az utat Tyekoszba: egy kis csapat, tanárok és szülők vegyesen… Bár azóta többen is belevágtak az utazás megszervezésébe, a megvalósítás az idei év augusztusáig váratott magára. A következőkben röviden összefoglalom Bencsik Krisztina (szintén angol tanár) szóbeli beszámolójának a lényegét azok számára, akik nem tudtak részt venni az eseményen.

Az iskola kérése Krisztina felé, hogy ne (vagy csak minimálisan) filmezzen vagy fényképezzen, mert az kivonja a jelenlétből, nem volt meglepő számára, hiszen elsősorban a megismerés és saját megtapasztalás miatt érkezett. Az a felvetés viszont, amivel zárták együttműködésüket, miszerint nagyon szeretnék ha minél hamarabb visszatérne, és folytathatnák a magyar nyelv és rovásírás tanulását, őszintén meglepte őt azon túl, hogy igazán jólesett, és elismerését jelentette ottani pár napos tevékenységének.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Felirat: A jövő iskolája – Faragott tábla, amit 2008-ban ajándéknak szántunk kivinni

A magyar oktatás akkor kapott igazán nagy lendületet a diákok részéről, amikor megtudták, hogy léteznek “képi betűk”, jobban mondva “jelek” is a magyarban, ez a rovásírás, ekkor már külön élvezettel írták át a latin betűket a rovás betűivel. Sok-sok kérdést fogalmaztak meg a gyermekek a nyelvvel, a kultúrával és az írással kapcsolatban, amelyek megválaszolása néha kihívást jelentettek Krisztinának, de érdekes módon sem ő, sem a gyermekek nem fáradtak el a nap végére. Inkább mindenki feltöltődött ebben a tanulásban.

(Szeretet Tere Műhely – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share