Bonyhád – Gótikus templomrom és rovástábla

Bonyhád bevezető útjánál a rovástábla mellett találtak gótikus templomromot, melynek sorsa a teljes eltüntetés.

Népszavásodik az Index.hu

altHárom-négy éve még néha megjelentek tárgyilagos, a bulvármédia mocsarából szakmailag is kiemelkedő írások az Index.hu-n a rovás témájában, azonban egy ideje kizárólag alacsony színvonalú cikizést, gáncsoskodást présel ki magából a liberális portál.

Tegnapi cikkében az Index még viszonylag jól körbejárta a megtalált gótikus templomrom körüli anomáliákat, amíg el nem jutott a rovástábláig. Itt azonban surmóságig süllyedve, mindjárt bele is rúgott egyet: …rovásírásos helyiségnév-táblája, amely útbaigazítást adhat minden honfoglalás korból erre tévedt vándornak.

Az odavetett troll-félmondat egyébként eléggé kilóg a cikkből, ráadásul teljes a képzavar. A rovástáblákat nem az időutazók tudnák elolvasni, hanem sokan a mából, akik veszik a fáradságot, hogy saját írásunkat, a rovást megtanulják. Szabó Dániel Vilmosnak nyilván nem ezek közé tartozik…

(Rovás Info)

Három hét alatt pusztul el a magyar Pompeii

Egy 6-700 éves gótikus templom romjaira bukkantak Bonyhád határában, néhány centiméterre a 6-os úttól. A felfedezés különleges: ritka, hogy egy épületet évszázadokkal később a pusztulás állapotában találnak meg. A templom helyén néhány nap múlva elkerülő út épül, és csak az marad meg belőle, amit addig kimentenek.

Az ásatás helyszíne a Tolna megyei Bonyhád mellett.

Hatékonyabb modellel kívánja biztosítani a kormány a régészeti feladatellátás gyorsaságát – ezt L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára mondta márciusban arról, hogy miért nyúltak hozzá az örökségvédelmi törvényhez.

A módosítás ebből a szempontból jelesre vizsgázik: most, hogy a beruházó dönthet, akar-e feltárást egy területen, sokkal gyorsabban megszületik a döntés (hogy nem). A jogszabály lehetővé teszi, hogy akármit is találnak, azt elhordják vagy visszatemessék, de az építkezések ne álljanak le. Éppen emiatt nem lehetséges egy gótikus templom feltárása Bonyhádon.

A jogszabály szerint összesen 30 nap van egy szakasz feltárásához. Ha valami izgalmas lelet bukkan elő, amire az Előzetes Régészeti Dokumentáció megírásakor nem számítottak, a további kutatás esélytelenné válik. Nyolc nap alatt kellene tájékoztatni a felelős minisztert, aki dönthet a feltárás meghosszabbításáról. Ezt a módszert a régész szakma már a bejelentéskor egy emberként ellenezte. A tavaly novemberi bejelentés után tavasszal mégis lényegi módosítások nélkül fogadták el.

Szegeden a törvény miatt áprilisban eltűnt egy Árpád-kori templom. A rom a Dóm tér 2,5 milliárdos felújításának volt az útjában. Hasonló sors vár a most feltárt romokra is.

Most még a főút mellett, nem sokára alatta

A Tolna megyei Bonyhád egy teljesen tipikus magyar város sárga katolikus, református és evangélikus templommal. Ezeken kívül két használaton kívüli zsinagógával, valamint a Perczel-család kúriájával. Hazai mezővároshoz illően van egy termálfürdője is, vagyis minden adott ahhoz, hogy pontosan ugyanolyan legyen a turistáknak, mint a többi hasonló vidéki kisváros.

A rendezett és tiszta város büszke saját és a magyarság múltjára: utcái gondozottak, házai homlokzatát többségében felújították. Van székely emlékparkja és egy rovásírásos helyiségnév-táblája, amely útbaigazítást adhat minden honfoglalás korból erre tévedt vándornak.

A táblától mindössze talán tíz méterre, a 6-os főút mellett találtak rá múlt csütörtökön egy gótikus templom romjaira. Az épületről már régen tudták, hogy létezik, keresték is máshol, de eddig nem találták. Több évnyi kutatás érett be csütörtökön, és most arról döntöttek, hogy a helyszínt néhány napnyi feltárás után visszatemetik földdel, és biztos, ami biztos, aszfaltréteggel is betakarják.

(…)

(Index.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share