Udvarhely – Még nincs megfejtés

Székelyudvarhely: továbbra is élénk érdeklődés övezi a téglatöredéken talált rovásfeliratot.

Udvarhely – Fontos régészeti példa

A Székelyudvarhely városában zajló ásatások rámutatnak arra a tényre, hogy sok töredékes rováslelet kerülhet (vagy már eddig is kerülhetett) elő a Kárpát-medence ásatási helyszínein. Az ásatásokat felügyelő múzeum vezetése jól használta a média adta lehetőséget a rovás népszerűsítésére is.

A rovásműveltség mostoha sorsa, illetve a rovással foglalkozó tudományos kutatás elégtelensége miatt elképzelhető, hogy töredékes rovásleletek sokasága kerülte el a figyelmet, vagy jutott feldolgozatlanul raktárakba, rosszabb esetben a töremelék, hulladék közé. Remélhetőleg Udvarhely példája nyomán a jövőben nagyobb figyelem várható a régészeti ásatásokon.

(Rovás Info)

Még nincs megfejtése a székelyudvarhelyi rovásírás-töredéknek

15-16. századi rovásírás töredék került elő egy hónappal ezelőtt Székelyudvarhelyen, a Székelytámadt várban zajló ásatások során. A tégladarabra vésett felirat azon kevés írásos emlékek egyike, amely ilyen korai időkből származik. A szakemberek sokan és sokféleképpen értelmezik a szöveget, megfejtés egyelőre nincs, olvasásához nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni.

Hol tartanak a szakemberek a szöveg megfejtésével és miért fontos ez a lelet? – kérdeztük a Székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatóját, Miklós Zoltánt. (Hangfelvétel az eredeti cikk-ben.)

alt

(Kolozsvári Rádió – eredeti cikk) Udvarhely

Kapcsolódó hírek:

Share