Szókirakó rovás betűkkel 2.

Rovás szókirakó

A rovás szókirakó játék fejlesztéséről kérdeztük az alkotót, Fodor Ágnest.

A rovás szókirakó játék története

Hol találkoztál vele először?

Annak idején, még a 90-es évek vége felé, összeakadtam egy rúna ábécével. Roppantul felcsigázott; az ősiség, a titokzatosság, az erő áradt a jelekből, és birtokolni szerettem volna ezeket! Egy nagyon kedves kis barátnőm adott egy könyvet, ami a rúnákkal foglalkozott, és elkezdtem tanulni a jeleket és a jelentésüket.

Meddig jutottál a rúnajelek tanulásában?

Nem jutottam túl messzire ebben; a használata, mivel annyira nem a mi nyelvünk része, a gyakorlatban szinte lehetetlennek bizonyult. És akkor ez az én kis barátnőm azt kérdezte tőlem: Miért nem inkább a rovást tanulod meg? Hogy mit? Hát a rovást! Na, innen már gyorsan felejtős lett a rúna; a rovás teljesen rabul ejtett.

A rovástanulásnak mi lett az eredménye?

A folyékony írás és az olvasás még sokáig váratott magára. Egészen addig, míg el nem kezdtem a házi áldásaim (keramikus féle vagyok) rovással írni. Így legalább néha használtam a rovást. De sok kedves ismerőssel találkoztam és beszélgettem arról, hogy bár igen egyszerű maga a rovás ábécé, de gyakorlás nélkül akkor is elfelejtődnek a jelek. És akkor jött a megvilágosodás, a Heuréka: készíteni kéne egy szókirakót rovással! (spanyol viasz?)!

Ismerted már a szókirakót, mint játékot?

Hát találtam a neten ilyesmit, de azokon csak a rovás jelek voltak. Csak hogy én azt szerettem volna, ha azok is könnyedén megtanulhatnák a játékkal a rovást, akik tán még sohasem foglalkoztak vele! Erre lett az a megoldás, hogy a kockák mindkét oldalára fel kéne írni a jeleket: egyik felén a latint, a másik felén pedig a rovást. El is készült a nagy találmány, aztán tesztjátékot játszottunk a barátainkkal, akik teljesen vegyes rovás-tudással rendelkeztek, az egyetlen azonosság a rovás tudás iránti vágyuk volt.

Mi volt a fogadtatása a próbajátéknak?

rovasos_egri_csillagok_175A tesztelés remekül sikerült, s ráadásul könnyesre röhögtük magunkat. Jó társaság+jó játék=jó hangulat. Ezzel véget is érhetett volna a játék-projekt. De kb. 2 hét múlva felhívott Pisti barátom, lelkesen újságolta, hogy megvette az Egri csillagok rovásos változatát, és azt olvassa. Hurrá – gondoltam, de ezt miért mondja el nekem? Ági, ezt a játéknak köszönhetem! Ezt a játékot másoknak is meg kell ismerni! Én eddeig csak 4-5 jelet ismertem fel biztosan, de most már alig kell használnom puskát olvasás közben! Hiába kínlódtam mindenféle más módszerrel, a játék sokkal gyorsabban és biztosabban adta meg a rovás ismeretét!

Hogy kell játszani a rovás kirakót?

A játék alap formája tulajdonképpen a „Rovásrakó”, mi is ezzel az egyszerű játékkal kezdtük a tanulást/tanítást. A Scrabble ismerői viszont igényelték a pontozásos lehetőséget is, így jött létre a dobozos formáció, a „Szókiróvó”.

Akkor belevágtál a játék gyártásába?

Missziónak tekintem a játék terjesztését: ez Pisti barátunk bűne! Az ára a rengeteg hazai és kézi munka eredménye; nem nagyon támogatnám a külföldi ipart. Pentatonra hangoltam a Szókiróvót, a Rovásrakót pedig amolyan kis úti batyunak formáltam meg; a kis abrosz mind a test, mind a szellem táplálékának adhat teret!

szokirakobatyuval_800

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share