ARC(átlan) plakát ismét – 2015

Már megszokhattuk – az ARC plakátpályázatán a rovás mindig negatív összefüggésben kerül elő. Ennél már csak az szánalmasabb, hogy hibásan is…

Arc 2015

Ismét körbenézett olvasóink az ARC aktuális plakátpályázat kihelyezett munkái között,  s így hívta fel az alábbi – rovásfeliratos – plakátra a figyelmet. “A felvonulasi téren az ARCátlan kiállításon az alábbi plakát is kiállításra került. Célja nyilván nem a rovás történelem népszerűsítese, nagyságának közvetítése, de még tele is van helyesírási hibákkal.”

budapestpriderovas

arcplakat2015

szöntjük a budapest  pride résztvevőit!

Hibás felirat

A rovásfelirat készítője (még) nem tudja, hogy a latinban két betűvel jelzett mássalhangzók a rovásban egy jellel írandók. Így a “köszöntjük” és a “résztvevőit” szóban az SZ egy jellel írandó, nem pedig S+Z rovásbetűkkel. Érdekes kérdés, hogy a “pride” angol szó betűnként került átírásra, talán jobb lett volna, ha az angol szó hangzás szerint lett volna kiírva, hiszen már meghonosodott honi melegebb körökben ez e kifejezés (prájd). Na de a legjobb a “büszkeség” szó kiírása lett volna, de ez nyilván nem lenne olyan kozmopolita, de biztos az SZ rovásbetű itt is el lett volna rontva.

Üdvözlőtábla parafrázis?

Persze a tervezői szándék egyértelmű: a rovásos üdvözlőtáblák mintájára készítette a budapesti melegfelvonulás szerénynek nem nevezhető, a magyar értékrendre magasról tevő résztvevőit üdvözlő plakátját. A hibás rovásfeliratot leszámítva végül is minden kellék rendben volna: rovásfelirat, Árpád sáv – bármely üdvözlőtábla kelléke lehetne.

Csakhogy van egy apró probléma: ha tényleg rovásfelirattal köszöntenék a felvonulókat, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az esti híradóban mint szélsőjobboldali provokációként tálalnák az esetet, hisz ki tudja elolvasni a rovásfeliratot? De, ahogy szokták mondani, “felvonulók kérték”, legközelebb rovásábécét kap minden résztvevő, hogy el tudja olvasni a nekik szánt üzenetet. Amit egyébként a normalitás talaján álló magyar eleve nem is írna ki – ugyanis nem jár üdvözlet a szélsőséges liberális elveket valló magamutogatós néniknek, bácsiknak – ezt a plakát tervezője is nagyon jól tudja. különben nem válogatták volna be a kiállításra…

(Rovás Infó)

Véleményfelmérés:

Üdvözölnéd-e rovásos üdvözlőtáblával a melegfelvonulás résztvevőit?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Kapcsolódó cikkek:

Share