Udvarhely – hírekben a rováslelet

A helyi TV hírműsorai is foglalkoztak az ásatások területén előkerült rovás- és régészeti leletekkel.

Udvarhely – Példa a régészeknek

Nemzeti írásunk legújabb kori újjászületése és korszerű használatba vétele felkeltette a székely-magyar rovás iránti érdeklődést nem csak a téma iránt fogékonyak, a rovók körében, hanem egyre több tudományos kutató – nyelvész, régész, történész – is foglalkozik vele.

Talán ennek is köszönhető, hogy nőni látszik az ismert régészeti rovásleletek száma az utóbbi időben. Bár, ki tudja mennyi korábbi lelet pihenhet a múzumok raktárában, vagy ami még ennél is rosszabb, hány lelet tűnt el, semmisült meg. Sajnos erre is volt már példa.

Az udvarhelyi Haáz Rezső Múzeum követendő példát mutat nem csak a feltárással, hanem a közönség tájékoztatásának, illetve a kutatásba való bevonásának módjával. Az alábbi kisfilm részletesen bemutatja ennek a törekvésnek a módját.

Udvarhely – értékes rovásleletre bukkantak a régészek

Restaurátorok veszik át a régészek helyét a Székelytámadt várban. Lezárult a Bánffy bástya körül zajló, közel két hónapos ásatási munkálat. A kutatás során több értékes lelet is felszínre került, többek között egy rovásírásos tégladarab, melynek megfejtése érdekében a Haáz Rezső Múzeum közösségi oldalán hirdetett játékot.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó hírek:

Share