Kiszombor – rovásműveltség

Kiszombori rendezvény résztvevői a rovásírással is megismerkedhettek.

A honfoglalás kelt újra életre Kiszomboron

Egészen a honfoglalásig repülhetett vissza a képzeletbe az, aki szombaton felkereste a kiszombori kukorica útvesztőt. A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör mostani rendezvényén ugyanis ez a korszak került előtérbe. Íjászbemutatót tartottak, jurtákat állítottak, sólymokkal vadásztak és számos egyéb érdekes programot szerveztek.

kiszombor

– Apa! Én is ki akarom próbálni azt az íjat! – kiálltotta szombaton egy kisfiú a kiszombori határban. A mindössze 5 esztendős Martonyi Gábor szüleivel érkezett Szegedről a kukorica útvesztőnél megrendezett ősmagyar napra. – A labirintust már többször végigjártuk, de nagyon tetszik, hogy mindig más-más programmal találkozunk – tudtuk meg Gábor édesanyjától, Martonyi Endrénétől. A család úgy tervezte, hogy az összes bemutatót megnézi, hacsak a fiúcska nem álmosodik el, mert akkor irány haza.
A helyi Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervezte ezt a rendezvényt is. A régi magyarság mindennapjaival ismertették meg a látogatókat: volt nemezelés, ruha és harci technikák bemutatója, de akár a rovásírás alapjait is elsajátíthatták az érdeklődők. – Ezzel az írásmóddal napjainkban is találkozhatunk, elég, ha beérkezünk egy magyar településre, mert rovasírással is szerepel a helység neve – jegyezte meg Molnár Péter, aki barátaival jött el Kiszomborra.

A Bökény Népe Egyesület, a Maros Kara Tíz Egyesület, illetve a Szabad Madár Íjász Csapat elevenítette fel a honfoglalás korát. Kisteleki Gergelynek, a Magyar Nemzeti Ragadozómadár-védő és Solymász Egyesület tagjának nem hobbi, hanem foglalkozás a solymászat. – Egy észak-amerikai héjasast is hoztam a bemutatóra – mondta a fiatalember. A Komancs nevezetű, 5 éves hím madár nyugodtan tűrte, ahogy a látogatók körbeállták és szemlélték.

Három Harris is üldögélt a lécen. Nincs hivatalos magyar nevük. Érdekességük, hogy a levegő farkasainak is hívják őket, mert falkában vadásznak, ami egyedülálló a ragadozómadarak körében. A sok húsevő között jól megfért Zsömi, egy 4 hónapos nyári lúd. Mindenhová követte Gergelyt, mert az anyjának tekinti. A valódi anyját egy autó elgázolta, így került a madarász oltalmába. – Egyedül elpusztulna, egy falatot sem eszik, ha nem vagyok mellette, az ágyamnál alszik, ő az árnyékom – tette hozzá mosolyogva Kisteleki Gergely.

(Promenade.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share