Fellépés a SIC matrica ellen

A román ügyészség célkeresztjében a rovásos Egri Csillagok és a rovásos SIC matrica is.

Szerződés a holddal

rovasos_egri_csillagok_175Egy székelyföldi könyvárustól azzal az indoklással kobozták el a román ügyészség és a rendőrség munkatársai az Egri csillagokat, valamint néhány rovásírás-tankönyvet, hogy nacionalista uszításra alkalmasak.

„Újabb bizonyíték a szisztematikus túlkapásokra a nemrég Kovászna megyében történt eset. A területi fogyasztóvédelmi hivatal reklámanyagnak minősítette, és eltávolíttatta a háromszéki városokban közlekedő taxikról a Székelyföldet népszerűsítő, SIC feliratú öntapadós matricákat. A tömbmagyar régióban évekkel ezelőtt mozgalom indult Székelyföld identitásának erősítése érdekében, ennek keretében elterjedtek a hasonló, a napot és a holdat is megjelenítő öntapadósok, sőt rengeteg magánszemély, de például a megyei önkormányzat és Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala is a SIC betűkombinációval látta el gépkocsijai rendszámát. (A SIC a Terra Siculorum, Székelyföld latin nevének rövidítése.) A fogyasztóvédelem a román taxistörvényre hivatkozva járt el, amely szerint a bérfuvarozók csak az önkormányzatnál is bejelentett reklámszerződés alapján ragaszthatnak öntapadós hirdetéseket a járművükre. – Vajon a SIC matricára kivel kössek szerződést, a holddal? – fakadt ki felháborodva az egyik érintett taxitársaság tulajdonosa.

Mondani sem kell, hogy ez esetben is kilóg a lóláb, hiszen az országban jóformán minden második személygépkocsin fellelhető a RO feliratú matrica, amely szintén nehezen minősíthető reklámnak. De ugyanez a fogyasztóvédelmi hivatal nem először büntet nyilvánvalóan politikai megfontolásból. Idén tavasszal árucímkéinek kicserélésére kötelezett egy hentesárut forgalmazó céget amiatt, hogy a termékek címkéin az a felirat is szerepelt: „székely ízek”. – Manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC vagy a székely temető is – nyilatkozta annak idején Mircea Diacon, a hatóság területi vezetője.

Lám, többek között ilyen kicsinyes húzásokban merül ki a román hatóságok magyarellenes megnyilvánulásainak végtelen tárháza.”

tsysic

(Mandiner.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share