Fazekas vásáron is rovás

Az igazi értékeket el kell juttatni a vevőkhöz – idén is ebben a szellemben rendezték meg az árcsói hagyományos fazekasvásárt, amely immár harmincnyolcadik kiadását érte meg.

Igazi népi értékek a fazekasvásáron

Huszonhat korondi kézművesmester munkáját, illetve több, a Kis-Küküllő mentéről érkezett kiállító portékáját csodálhatta meg idén az árcsói fogadóhoz érkezett látogató. Vágási Albert szervező az Udvarhelyi Híradónak elmondta, hogy a Kis-Küküllő Balavásár–Sóvárad Egyesület és a Sóvidék-Hegyalja Helyi Akciócsoport LEADER Egyesület között zajló együttműködési pályázat gazdagítja a fazekasvásárt, ugyanis a fejlesztési projektnek köszönhetően a partnertérségből idén tizenkét, helyi terméket előállító kisiparos érkezett Árcsóra.

img_1977_b

A mester közvetlenül a vásárlóval találkozhatott

A látogatók egyebek közt kerámiatermékeket, fából faragott és szalmából font dísztárgyakat, gyöngyből fűzött ékszereket, bőrdíszműves termékeket vásárolhattak a rendezvényen. „A főút mellett inkább kereskedőkkel lehet találkozni, az igazi fazekascsaládok viszont az úttól távolabb laknak. A kezdetekkor azért jött létre a fazekasvásár, hogy utóbbiak is tudják direkt módon értékesíteni alkotásaikat, legyen alkalmuk személyesen eladni ezeket a vevőknek. Fontos, hogy az igazi korondi fazekasmestereknek is legyen aktív kapcsolatuk a vásárlókkal, hiszen egyébként naphosszat a műhelyeikben vannak, a kereskedők vásárolják fel tőlük az alkotásaikat, ők értékesítik tovább a termékeket. Egy ilyen eseményen közvetlenül kapják meg a vásárlók visszajelzését” – magyarázta a szervező.

„Korond jelene és múltja is a kereskedéshez kapcsolódik, ez magában foglalja azt is, hogy kapcsolatot ápolnak nem magyar ajkú településekkel is. Igyekeztünk egy teljesen nyitott, mindenki számára elérhető és élvezhető műsort összeállítani ” – részletezte Vágási Albert. A szervezők szerint a Parajdon és Szovátán nyaraló, román vidékről érkezett turisták többsége Korondon is megfordul, a szabadtéri színpadon zajló multikulturális délutáni műsorral őket is szerették volna közelebb csalogatni.

A fazekasvásárral egyébként falunapokat is ülnek, a kettő mára már elválaszthatatlan, hiszen a fazekasság Korond szerves része. A szervezők becslése szerint a rendezvény több ezer vendéget Árcsóra csalogat, akiket sokszínű programmal igyekeznek megszólítani. Az érdeklődők kipróbálhatták a fazekasmesterséget, megismerkedhettek a rovásírás titkaival, de sporttevékenységekre és koncertekre is várták a vendégeket.

(Székelyhon – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share