Attila emlékmű

alt

Az Attila szoborállítás témája ismét napirendre került – ezúttal az Ősök Napján. Reméljük, ez is rovásfeliratos lesz, mint Sopronban.

Több ezren akarnak szobrot Attilának, a hunnak

Több ezer magyar hagyományőrző támogatta aláírásával azt a kezdeményezést, hogy Budapesten emeljenek szobrot Attila hun uralkodónak. Attilának egyébként van szobra Sopronban, Nyíradonyban és Azerbajdzsánban is.

Aláírásgyűjtés indult azért, hogy a hun uralkodó, Attila, méltó szobrot kapjon a fővárosban. A Kárpát-medencében élt és innen irányította a hun birodalmat, sőt itt is van eltemetve – indokolta az aláírásgyűjtést a kezdeményező Szakács Árpád, a hagyományőrző Magyar Turán Alapítványtól.

Egy nap alatt nyolcezren

Az aláírásgyűjtést a háromnapos Ősök Napja rendezvényre időzítették a szervezők, ésmár az első nap 8 ezren írták alá a szoborállítást támogató felhívást. A bugaci pusztában rendezett Ősök Napján kívül a Kurultájt – a hun és türk tudatú népek találkozóját – is a Magyar Turán Alapítvány szervezi.

Nem ez lenne az első

Ha megvalósul az Attila-szobor, az sem a fővárosban, sem az országban nem az első köztéri alkotás lenne, amely a hun uralkodót ábrázolja. Még 2013-ban avattak egy Attila- és egy Turul-szobrot például Nyíradonyban, megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára, Halász János is.

Egyes források szerint Budapesten 2010. decembere óta A Magyar Művészetért Szoborkertjében áll Györfi Sándor alkotása, egy Attila lovas bronzszobor – szemben a szocialista szoborparkkal, továbbá az ausztriai Tullnban is van egy Attilát és családját ábrázoló szoborcsoport.

Soprontól Kazahsztánig

Van egy egész alakos szobra Attilának Sopronban, a József Attila lakótelepen is. Ezt először 1935-ben állították fel a Honvéd Főreáliskolában.Az 1944-es bombázásban megsérült, majd a Rákosi-rendszerben a föld alá temették,s csak 1990-ben került elő, egy évvel később pedig újraállították.

attila-sopron2

Attila szobor 1935 (forrás: tacsifotó)

Egy Facebookon fellelhető fotó tanúsága szerint pedig még Kazahsztánban is van egész alakos szobra Attilának.

(origo.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share