Rovás a Baranta-völgyben

Ismét rendezvényban kapcsolódott a magyar sport és a nemzeti írás. Felvidéki tudósítás.

Baranta-völgy az ősi hagyományok jegyében

A nyári napfordulót ünnepelték a péterfalai Baranta-völgybenjúnius 20-21-én. Szent László alakjában újabb szobor került a Szer dombra. Az Ősök terén felvonták és megáldották Felvidék új zászlaját. A kétnapos rendezvény fővédnöke Szesztay Ádám kassai főkonzul volt.

Az Ősök Sarjai Ünnepe nem egy fesztivál, hanem egy méltó ünnep volt. A szervező csapat igyekezett egy olyan programot összeállítani, ami politikamentes, ízig-vérig magyar. Mint Kopecsni Gábor, a Felföldi Baranta Szövetsége elnöke, a házigazda elmondta, az ünnepség célja a felvidéki zászló áldása mellett a példamutatás is volt. ?Az Almás pusztára és környékére, azaz a Baranta völgybe érkezőket megtiszteltük azzal, hogy nyitottá tettük a magánterületünket, és nem kértünk belépődíjat. Az ünnepség előtt nagyon sok jó ember önként segített kialakítani erre az alkalomra a megfelelő helyet? – mondta.

A gazdag programot lehetetlen felsorolni, a legkisebbeknek szombaton Badin Ádám a Juhfia Jankó mesét játszotta el, míg vasárnap Mács Kató foglalkozott a gyerekekkel. A felnőtteknek Gál László simonyi református lelkipásztor Az egyisten nyomai az ősi magyar hitvilágban címmel tartott előadást, másnap Salgó Gabriella a rovásírás rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket. Mindvégig a jurták körül ősi népi játékokkal szórakozhattak kicsik és nagyok egyaránt.

A két napban közreműködött Benko Fruzsina Borbála, Antal Márk, Foglár Gábor, a Détéri Asszonykórus, az Új Gömör Néptáncegyüttes, Lichtmannegger Tibor, Trizna Marcel Levente, a Péterfali Menyecskék, a Gesztetei asszonykórus. S vendégelőadóként a lukanényei valamint a buzitai Citerazenekart hallhatta a közönség. A Kassai Lovasíjász Iskola felvidéki csapatai az Ősök sarjai ünnepe alkalmából összefogtak egy közös lovasíjász csatajelenetre, ahol nem az egyéni teljesítmény, hanem a csapatmunka emelkedett ki látványos hadműveletekkel. A csatajelenetben füleki Szarvasűzők, a gútai és komáromi lovasíjászok idézték meg a kor lovas harcmodorát. A látvány magáért beszélt az Ősök tere alatt kialakított bemutatótéren.

Az idén immár 15 éve működő Felvidéki Rockszínház néhány tagja is megtisztelte az ünnepségre látogató vendégeket egy lélekemelő koncerttel, amelyen nemzeti dalokat énekeltek. Ezt követően fergeteges pusztai táncház várt mindenkire, aki lélekben feltöltődött a Felvidéki Rockszínház előadásából. A szabad ég alatt perdülő táncház idén az Új Gömör rimaszombati táncosai vezették.pter2

(…)

(Gömörilap.sk – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share