Őstörténetünk nyomában

Az ismert nyári rendezvényeken egyre több helyen válik hagyománnyá a rovás oktatása és népszerűsítése.

Oktatás és népszerűsítés

Immár hagyományosan vesz részt a baróti rendezvényen a Rovás Alapítvány. Az idei évben Rumi Tamás rováskutató és fejlesztő várja az érdeklődőket a kezdőktől a szakemberekig.

(Rovás Infó)

Honismeret

Ma délben kezdődik a Baróton második alkalommal megszervezett erdővidéki honismereti szabadegyetem és tábor. A körbejárt témák igencsak változatosak: felkért előadók közt történészek, néprajzkutatók, nyelvészek és biológusok is vannak.

Az anyaországból Darkó Jenő, Tallós Emil, Benkő Mihály, Pap Endre, Tóth Zoltán Henrik, Czeglédi Katalin, Kovács J. Attila és Obrusánszky Borbála, Szerbiából Alexandar Uzelac, székelyföldi előadóként Sántha Attila értekezik majd. Érdekesnek ígérkezik Thiele Ádám egyetemi adjunktus kísérlete is, aki az Erdővidék Múzeuma ud­varán egy honfoglalás kori kohó másolatát építené meg. A régi ízek iránt érdeklődők a a Szabadtűzi Lovagrend Erdélyi Rend főkancellárja, Bágyok Károly, valamint a rend lovagjai által főzött savanyú vetrecét kóstolhatják meg. A mindennapi szórakozásról Ségercz Ferenc és barátai, illetve a dévai Renaissance Együttes gondoskodik. A tábor ideje alatt folyamatos lesz a rovásírás tanítása, s nem hiányzik a gyermekeket és felnőtteket egyaránt megszólító kézműves-foglalkozás sem.

Demeter László főszervező úgy nyilatkozott: egyrészt az Obrusánszky Borbálához fűződő barátsága miatt karolta fel az ügyet, de ma is úgy véli, őstörténetünkkel többet kell foglalkozni, a kutatások eredményeit minél szélesebb körben kell bemutatni és népszerűsíteni.

(Háromszék.ro – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

 

Share