Mesterséges nacionalizmus: mítosz-e a rovásírás?

A nyári táborokon rovásírás is egyre többször jelenik meg. Ezúttal az ELTE oktatója oktatta (ki) a gombaszögi táborlakókat a rovásról…

Gombaszögi Nyári Tábor

A 2015-ös Gombaszögi Nyári Tábor hivatalos megnyitójára szerda délelőtt 10:00-kor került sor a Közbeszéd Nagysátorban. A korai kezdés ellenére megtelt a helyszín, a vendégek felkonferálására nagy taps és üdvrivalgás kíséretében került sor. A megnyitón Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Németh Zsolt, a magyarországi Országos külügyi bizottság elnöke, Kotiers Róza, a Diákhálózat elnöknője, valamint Orosz Örs, a tábor főszervezője mondtak beszédet, de megjelent Bárdos Gyula, Duray Miklós és Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere is.

Összefoglaló

A 2015-ös Gombaszögi Nyári Tábor július 15-én, szerdán hivatalosan is megnyitotta a kapuit. A szervezők a hét végéig várják az idelátogatókat, ráadásul vasárnap Kassa megye lakói szimbolikus 1 eurós belépő fejében vehetnek részt a II. Szlovákiai Magyar Dal Napján!

Az idei Gombaszögi Nyári Tábort Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Németh Zsolt parlamenti külügyi bizottság elnök, Kotiers Róza, a Diákhálózat elnöke, és Orosz Örs főszervező nyitották meg. A tábor első napjának kiemelt vendége Karel Schwarzenberg, korábbi cseh külügyminiszter volt, aki nyíltan beszélt közéleti pályafutásáról, élményeiről és a hallgatóság kérdéseire is válaszolt. A megnyitón jelen volt többek között Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete; Szesztay Ádám, kassai főkonzul; Duray Miklós a SzAKC elnöke, Pogány Erzsébet, a SzAKC igazgatója, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke.

A különböző tematikájú előadások és panelbeszélgetések mellett kihirdetésre került a Diákhálózat hivatalos lapjának, az Alma Mater, irodalmi pályázatának eredménye is. A Gurigongo Symposium által megálmodott SzalmaSzínházban a szerdai napot leginkább a Szputnyik – Mentőcsónak: Szociopoly társasjáték uralta. Mindemellett nagy érdeklődés övezte a Mesterséges nacionalizmus: mítosz-e a rovásírás? c. előadást az ELTE kutatójával, Hermann Veronikával. Az esti koncerten fellép az első Szlovákiai Magyar Dal Napjának egyik bandája, az Aylen´s Fall, valamint a Kaukázus zenekar.

A csütörtöki, július 16-i nap főbb programjai között találhatók többek között a magyar online közösségben közkedvelt TrollFoci szerkesztőiről és az ukrajnai konfliktusról (Jarábik Balázzsal és K. Debreceni Mihállyal) szóló beszélgetések. Este pedig a magyar alternatív zenei élet egyik meghatározó zenekara, a hiperkarma, illetve a Brains koncertjei várják a Gombaszögi Nyári Táborba látogatókat.

Mesterséges nacionalizmus: például mítosz-e a rovásírás?

 

gombaszog2

Perje Zsófia és Orbán Dorka beszélget Hermann Veronikával “Mesterséges nacionalizmus: például mítosz-e a rovásírás?” c. előadás keretében. Veronika most fejezte be a témában disszertációját, az ELTE-n oktat, és eközben múzeumokban dolgozik. Mindenkire számítunk az előadáson, aki olvasott már Petőfi-verset, látta a csodaszarvast vagy véletlen ismeri Zalán futását. Ezeket dekódoljuk közösen, vagyis a magyarság XIX. századi nemzetmitológiai kísérletét. A magyar Zeuszokat vetkőztetjük meztelenre Nektek! Szervezők: kitekinto.hu és Külpolitikai Újságírásért Egyesülete.

(Felvidék.ma – eredeti cikk)

Rovás Infó megjegyzés

Jobban tenné az ELTE-n irodalomtörténetet oktató tanára (az Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszéken), ha a magyarság nemzetmitológiai kísérletének elemzése helyett egyszerűen kiosztaná a rovás ábécét és így legalább tenne is valamit a magyar műveltségért. Az előadás egy órája alatt ugyanis a teljes ábécét meg lehet tanulni s a saját nevét is le tudja írni mindenki… De hogy mit is várhatunk Hermann Veronikától, elég, ha az idegenségről szóló monológját itt megtekintjük(ugyanúgy csíkos pólóban). Ugyanúgy a Néprajzi Múzeum munkatársa, mint Frazon Zsófia, akinek az elhíresült rovásos öngyújtós kalandjáról már beszámoltunk.

Feltűnő ugyanakkor, hogy a nyári táborok szokásos kézműves foglalkozásai közé sem került be a rovásírás a gombaszögi táborban: “Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.”

Kapcsolódó cikkek:

Share