Rovás a műveltségi vetélkedőn

Szünidő közeledtével játékos formában tanulhatták a rovást – amely népszerű volt a vetélkedőn.

Műveltségi vetélkedő a nagymagyari alapiskolában

A jó iskola nemcsak az oktatás és a nevelés színtere, hanem a szórakozásé, a közösségi élményé is. Júniusban, amikor a tanulók lélekben már a nyári szünidőre készülnek, de még a jegyek javításának lehetősége is a szemük előtt lebeg, felüdülést jelent egy műveltségi, ügyességi vetélkedő.

A Nagymagyari Magyar Tannyelvű Alapiskolában műveltségi vetélkedőn mérték össze tudásukat a gyerekek. Kreativitásukat bizonyíthatták a varázsigék megalkotásakor, ügyes szójátékokkal varázsoltak mindenkit lovaggá, vagy tündérré. A kisebbeket kézműves foglalkozások, ügyességi versenyek is várták.

A nagymagyari iskola szerencsés helyzetben van. Az intézmény épülete tágas, udvara nagy. A Kukkónia Tündérkirályság tágas terében nem zavarták egymást sem a kötélhúzók, sem a sárkány ellen harcolók. Aki mégis elfáradt megpihenhetett a palacsintázóban, esteleg a fák alatt.

A lányok tündéreknek öltöztek, kicsi koszorút készítettek a fejükre, amelyből jutott a pedagógusoknak is. A fiúk lovaggá változtak, és megküzdhettek a sárkánnyal. A felső tagozatosok is örömmel festettek, ragasztottak, szépítkeztek. A fiúk fakarddal ugyan, de vívhattak, és kipróbálhatták a karikás ostort.

Ősi magyar gyermekjátékokat ismerhettek meg a tanulók. Mert ez is a magyar iskola feladata, megtanítani történelmünket a gyermekekkel. Ezt a célt szolgálta a rovásírás megfejtése. Érdekes módon, talán ez a tündérsarok vonzotta a leginkább tanulókat.

Az elvégzett feladatok után pecsét formájában pontot kaptak. Amikor az osztály minden tanulója összegyűjtött legalább hét pontot, jöhetett a kincsvadászat. A lényeg innentől a csapatszellem lett. Mindenkinek ügyeskednie kellett, de nem önmagáért, hanem az egész osztályért. Minden osztály megtalálta a kincsét. Még a másodikosok is, akiknek magazinunk szerkesztője rejtette el az ajándékcsomagját.

Kép és szöveg: Neszméri Tünde

(Megjelent a Szabad Újság június 10-i számában.)

(pannonhirnök.com – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share