Digitális rovás selejt 6

alt

Nem igazán selejt, de szigorúságunk oka, hogy székely himnusz átrovásában nincs helye még a kisebb hibáknak sem.

Himnuszt csak hibátlanul

Nemzeti közösségünk jövője nagyban függ az önbecsüléstől, az általános szellemi egészségtől. Ezt azonban nem csak a régmúlt ősök dicsőségének ápolása határozza meg, hanem a kollektív emlékezet tisztasága is. A rovásműveltség napjainban ismét reneszánszát éli, ami egyben nehéz, de szükséges tisztulást is jelent. Ezzel párhuzamosan egyre növekszik a rovótársadalom igényessége, amely kulcs a funkcionális rováshasználat megerősödéséhez.

Sorozatunkban bemutatjuk azokat a rovásalkalmazásokat, ahol a súlyos hibákból világosan látszik, az alkotónak halvány fogalma sincs nemzeti írásunkról. A mostani példa ebből a sorból kilóg, hiszen a hibák nem eget rengetőek, de egy nemzeti imádság, csak hibátlanul fogadható el.

Az alkotásnak természetesen van előremutató megoldása is, ami a sikeres “karaokésítést” jelenti, hiszen a szöveg háttérszínének változása követi az éneklés sebességét. Reméljük, lesz még hasonló fejlesztés, sőt az inkább elterjedtebb jobbról-balra történő írásirányban is. (most a latin-betűvel azonosan balról-jobbra irányuló rovásszöveg van, szerencsére balról-jobbra tartó betűformákkal).

Azonban a betűkészlet már nem a leginkább használatos, korszerű egységes ABC-nek felel meg, ami még nem lenne nagy gond. Viszont több hibát is tartalmaz:

  • Mondat elején a rovás V helyett rovás 50-es számjegy van
  • Rovás Ő helyett latin Ő szerepel

Eredeti székely himnusz rovással (és kis hibákkal)

(Rovás Info)

Kapcsolódó cikkek:

Share