Dél-Komárom – rovásoktatás

együttműködés

A rovásműveltség ismertetése ma már állandó eleme a hagyományőrző programoknak. Szombati programajánló.

ÚJ SZÓ-ELŐZETES

Dél-Komárom/Martos. Szombaton rendezik a dél-komáromi Csillag erődben a 7. Hon-nap Duna menti hagyományőrző ünnepet, amelynek célja a magyar kulturális hagyományok ápolása, népszerűsítése. Tavaly hívott első alkalommal dél-szlovákiai vendégtelepülést a szervező Endresz Csoport, akkor Izsa mutatkozott be, az idei vendég pedig Martos.alt

“Gazdag programmal készülünk, a református alapiskolások és a Martosi Hagyományőrző Együttes ad műsort, fényképkiállításon tárjuk a látogatók elé a csodálatos martosi tájat, egyedi népviseletünket és a rátétes hímzést, azaz a metélést” tudtuk meg Keszeg István polgármestertől. “Mesélünk a községünk történelméről, gazdag népművészeti hagyományairól, a Martoshoz köthető híres személyiségekről és finom rétessel is kedveskedünk a látogatóknak.”

A szokásokhoz híven az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Egyesület rendezvénynyitó ágyúlövésével indul a program délelőtt 10 órakor. A nap folyamán látványos bemutatót tart Hidán Csaba és az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a hagyományos magyar küzdősportot, a barantát a Tolma Baranta Club mutatja be, a Brázik Törzs lovas íjászai segítségével pedig a honfoglalás korában kalandozhatnak a látogatók. A betyárok szokásait Anka Gergő és Király András eleveníti fel, és itt lesz Gasztonyi Dániel mestersolymász, aki a sólymok mellett más ragadozó madarak életével, szokásaival is megismerteti a közönséget. Lesz rovásírás-oktatás, kézművesjátszóház, erőd hétpróba gyerekeknek, fellép a Varázstükör Katolikus Színjátszó Kör, a nagykéri Citerazenekar, a Garabonciás néptáncegyüttes, este pedig az Egyéb Veszély és a Karthago együttes ad koncertet.

Idén összesen tíz tárlattal várják az érdeklődőket, többségük csupán ezen az egy napon látható; a kiállítók nagy része helyi kötődésű. Bemutatják egyebek mellett a komáromi hajógyár történetét, itt lesz a Szőnyi Alkotókör, Nagy László Őseredet című képeit tárja a látogatók elé, a Gerecse Vasútmodellező Klub 25 méteres asztallal készül, az Endresz Csoport névadójára emlékezik Az 1931-es óceánrepülés előzményei és utóélete című kiállítással, de lesz a komáromi mesterségeket bemutató tárlat is. Előadást tart Ludwig Rezső aranyműves mester, Szent Korona-kutató, Rádi Bertalan a hajógyár történetét tárja fel a hallgatóságnak, Kálazi Miklós és felesége pedig az igazi komáromi halászlé fortélyaival ismerteti meg az érdeklődőket. (vkm)

(Új szó – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share